De maand oktober is van oudsher bekend om zijn bierfeesten, met name de Münchener bierfeesten hebben inmiddels een wereldfaam en trekken duizenden bierliefhebbers.
Als je kijkt naar de Klokjesgentiaan, kijk je naar een bloem met een niet zo algemene kleur. Namelijk blauw! Een aantal soorten uit de Gentiaanfamilie dragen de kleur blauw als exotisch uithangbord.
Het is nu natuurlijk het seizoen van de oogst. Naast appels en kastanjes zijn er ook minder voor de hand liggende vruchten te plukken. Bijvoorbeeld de bessen van de Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). De rood-oranje trossen zijn nu overal in de drogere bossen en struwelen te vinden.
Al een paar weken lijkt het alsof veel loofbomen en struiken met de herfst begonnen zijn. Veel blad is snel donkerbruin geworden, maar wat opvalt is dat het blad aan de bomen en struiken blijft hangen.
De Nederlandse flora is geen statische combinatie van planten die toevallig binnen onze grenzen groeien. Het is een komen en gaan van soorten die hier voor kortere of langere tijd vertoeven, afhankelijk van omstandigheden zoals milieu, klimaat en menselijke activiteit.
Struikhei (Calluna vulgaris) is niet de enige paarse tint die nu op de heide te vinden is. Loop naar de lage plekken op de heide en er is een grote kans dat je Gewone Dophei (Erica tetralix) tegenkomt.