In Nederland, het land van de tulpen en de windmolens, hebben we een nieuwe traditie geïntroduceerd die niet alleen de pracht van ons landschap verbetert, maar ook een cruciale rol speelt in het behoud van de natuur. Maai Mei Niet is terug voor 2024.
Van oudsher zijn graslanden met een behoorlijk hoog vochtgehalte en daaraan gekoppeld vaak weinig mineraalrijk in beheer bij onze boeren als hooilanden. Deze graslanden zijn door hun lage voedselrijkdom erg soortenrijk.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
Alpine activiteiten vinden in Limburgse kalkgroeven plaats om bijzondere planten uit onze inheemse flora voor de lange termijn veilig te stellen. Zo hebben Abseilers zaden van onder meer de Voorjaarsganzerik geplant op kalkrichels in voormalige kalkgroeven die nu als natuurgebied in beheer genomen zijn door Natuurmonumenten (De Limburger, 26 januari 2021).
De redactie van Flora van Nederland hanteert het adagium “De natuur begint bij je voordeur”. Hier word je toch heel blij van: Op de stoep van je voordeur een van de meest bijzondere planten die in Nederland voorkomt.
Stichting ARK, ook zeer actief in het gebied van de Grensmaas, heeft, zo meldt de Limburger van 3 februari 2020, de afgelopen winters 100.000 bomen en struiken geplant in het Heuvelland. ARK gaat de komende maanden nog zo’n aantal planten. Op die manier komen er stukken bos en enige kilometer struweel bij in het Heuvelland.