Stinzenplanten zijn verwilderde voorjaarsbloeiers - knol-, bol- en wortelgewassen - die vanaf de zestiende eeuw zijn ingevoerd in ons land. Van oorsprong groeiden ze rond kastelen, borgen en buitenplaatsen. Sneeuwklokje en bonte krokus zijn bekende voorbeelden, maar ook winterakoniet, holwortel en bostulp behoren tot deze planten. Medio februari is de nieuwe ‘Basisgids Stinzenplanten’ verschenen.
Het standaardwerk over de flora van Nederland voor ecologen, beheerders, studenten en plantenliefhebbers. Deze veldgids is een logisch vervolg op de eerder verschenen Veldgids Plantengemeenschappen.
In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.
Midden in de siertuin van zijn ouders creëerde Arthur een paradijsje waarin groenten welig tieren, een tempel van biodiversiteit en pracht. Hij wil zijn passie voor en plezier in tuinieren graag met je delen. Geïnspireerd op methoden van de permacultuur weet hij op een paar vierkante meter enorm veel te verbouwen.
Paddenstoelen zijn al sinds lange tijd een inspiratiebron voor kunstenaars, ontwerpers en dichters. ‘Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur’ neemt de lezer mee in het brede scala van uitingen waar paddenstoelen een rol in spelen.
De Veluwe wordt gerekend tot de mooiste natuurgebieden in Nederland. Maar het is ook een gebied met diepgewortelde tegenstellingen: nat en droog, zwaar en licht, natuur en cultuur, bezinning en beleving. Bij zowel bewoners als bezoekers roepen ze een gevoel van verlangen én verwarring op. De vraag is dan ook wat de Veluwe zo boeiend maakt.