Van bestuderen naar begrijpen


Waarnemen

Observation.org

Er wordt door het ontwikkelteam al enkele maanden hard gewerkt onder de motorkap van Waarneming.nl. Een technisch gezien pittige klus met een flinke impact: alle waarnemingen uit Nederland en België komen naar Observation.org!

lees hier verder ...
Waarnemen

iNaturalist

"iNaturalist: waarnemingen determineren en delen in een handomdraai"
Mijn telefoon beschikt over een goede camera en ik fotografeer dan ook het hele jaar door allerlei planten. Deze waarnemingen vulden mijn computer, totdat ik eindelijk ‘de tijd’ zou hebben om al die foto’s uit te zoeken. Maar ja, wanneer is dat? Zonde, want die foto’s zijn een bron van gegevens.

lees hier verder ...
Waarnemen

Proefplant Zandraket

Hoewel zijn naam wellicht associaties oproept met minder plezierige gebeurtenissen is de Zandraket een kleine plant uit de Kruisbloemenfamilie. De plant is een ideale proefplant voor biologen-onderzoekers. Zo is het de plant waarvan het genoom als eerste volledig bekend is, hetgeen de plant helemaal goed bruikbaar maakt.

lees hier verder ...
Waarnemen

Wat hoor ik daar?

Planten reageren op hun omgeving. Het is natuurlijk bekend dat ze op licht reageren en dat sommige planten reageren op beweging, zoals bijvoorbeeld Klein springzaad (Impatiens parviflora). Vaak wordt er zelfs beweerd dat planten kunnen horen en beter groeien onder bepaalde muziek.

lees hier verder ...
Waarnemen

Harig

Bij veel (zoog)dieren zijn we het gewend, een dikke vacht. Maar ook planten kunnen flink behaard zijn, zoals bijvoorbeeld de Kluwenhoornbloem (Cerastium glomeratum) op de foto.

lees hier verder ...

Categorieën

Gastbloggers

Jaar