Hoewel de gele bloemen eigenlijk pas in april of mei verwacht worden, zijn er altijd uitzonderingen. Zoals hier in het Oosterveld in Noord-Holland. Hier steekt de Gewone dotterbloem (Caltha palustris) haar eerste bloemen boven het oppervlakte van de onder water gelopen rietlanden uit.
Nu er geen blad aan de bomen zit, is het toch een mooi moment om de bomen eens te bekijken. De structuur die een een boom een boom maakt is nu onverhuld en in volle glorie te bewonderen.
De vele regen die de laatste weken is gevallen heeft duidelijke gevolgen. Het water in de rivieren staat hoog en veel uiterwaarden lopen onder water. De meeste planten, behalve de waterplanten natuurlijk, kunnen hier flink last van hebben.
Hoewel de lente al overal een voorproefje laat zien, is dit voor veel planten niet zonder risico. De jonge scheuten van het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis, foto) en de bloemknoppen van de Sleedoorn (Prunus spinosa) bevatten veel water en worden tijdens het groeien volgepompt met meer water.
"De voorlente is begonnen!" Dit melden vele bronnen vandaag. En inderdaad, veel voorjaarsbloeiers lijken al langzaam wakker te worden uit hun winterslaap. Eerder werd er hier al gemeld dat zo hier en daar Hazelaars (Corylus avellana) stonden te bloeien.
Hoewel de Kerst al enige tijd achter ons ligt, zijn veel kerstversierselen nog niet verdwenen. De kerstboom (grote kans dat het een Fijnspar (Picea abies) is) is waarschijnlijk pas net de deur uit, maar de kerstkransen en kerststerren zijn nog overal te zien.