In het Verkade-album Onze Groote Rivieren uit 1938, bekend bij de wat ouderen onder ons, beschrijft Jac P.Thijsse het Jekerkwartier in de stad Maastricht.
Muurbloem is met zijn bloei begonnen. Je vindt deze fraaie plantensoort uit de Kruisbloemenfamilie op oude muren zoals de stadsmuren van Maastricht en ook op enige plekken in oude steden in het noorden van ons land.
Soms denk je een bepaald gebied of streek heel goed te kennen. Je weet precies waar alles groeit en bloeit en om wat voor soorten het dan gaat, maar dan ineens valt je oog op iets nieuws. Iets onverwachts. Dit overkwam mij deze week in het Friese stadje Dokkum.
Toch heeft Nederland ook een rotsflora. En deze strekt zich verder uit dan alleen Zuid-Limburg. Voor planten maakt het immers niets uit of een rots bestaat uit een natuurlijk stuk steen of gebouw van een vergelijkbaar materiaal. De steden moeten dan ook gezien worden als de rotsige stukken van Nederland. Vooral tegen oude muren aan, weten planten zich goed te handhaven.
Een voorjaarsstorm, grijze luchten en lage temperaturen. Het begin van het voorjaar van 2017 lijkt wat achter te lopen op dat van vorig jaar. De schaarse momenten van zon en warmte zijn vaak net genoeg om de voorjaarsplanten te doen opbloeien.
Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.