Tijdens de week van de biologie organiseren we een excursie stadsnatuur in de voetsporen van Jac P. Thijsse. Op 22 mei 2022 wandelt Maurice Martens van Flora van Nederland met je door een deel van de stad Maastricht en laat je daar de planten zien die op muren, in het groen en de parken te zien zijn.
Er moet heel wat gebeuren in veel steden op het terrein van vergroening van straten, tuinen, overhoekjes en braakliggende terreinen. Juist om het stadsklimaat in positieve zin te beïnvloeden namelijk door opwarming te verminderen, regenwater beter vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
Nog een keer aandacht voor de vernieuwde, groene stedelijke basisgids Stadsflora van de Lage Landen brengt de wilde planten van Nederlandse en Vlaamse steden in beeld. Dit naslagwerk is de opvolger van de veldgids Stadsplanten, die in 2004 uitkwam.
Onze ICT-er, Ton Haex, heeft aangestoken door Flora van Nederland zijn dak begroend. Deze aanpak van je plat dak zorgt voor een betere temperatuurisolatie én bevordert het vastleggen van CO2 uit de lucht.
Meestal ga je de stad in om te shoppen, zoals dat tegenwoordig in ‘goed’ Nederlands heet. Maar wat let je om eens om een heel andere reden naar de stad te wandelen. Bijvoorbeeld omdat je wel eens wil zien of dat plantje met de hartvormige vruchtjes dat bij jou aan de voordeur op de stoep staat ook op meer plaatsen te zien is in de stedelijke omgeving.