De associatie groeit in stilstaand, vaak enigszins brak, fosfaatrijk water met als dominante anionen carbonaat en/of chloride. De gemeenschap mijdt sulfaatrijk water. De waterdiepte varieert van 0,5 tot 1,5 m. Zo komt de gemeenschap bijvoorbeeld voor in bestendige of tijdelijk droogvallende duinplassen, sloten en drinkpoelen (dobben). Vooral in deze dobben kan de associatie lang standhouden.
Hoewel gemeenschappen waarin Zilte waterranonkel overheerst, langs de gehele kust van Europa voorkomen, is de combinatie met Stomphoekig sterrenkroos elders zeldzaam. In ons land is de Associatie van Zilte waterranonkel niet zeldzaam. Ze komt het meest voor in Zuidwest-Nederland, op de Waddeneilanden en in de noordelijke kuststrook van Friesland en Groningen. Daarbuiten is ze plaatselijk aanwezig in de kleigebieden van Noord-Holland.
Kensoorten van deze associatie zijn Zilte waterranonkel en Stomphoekig sterrenkroos. Andere waterplanten die met enige regelmaat voorkomen, zijn Gesteelde zannichellia, Schedefonteinkruid en Tenger fonteinkruid. Onder de moerasplanten zijn Riet en Heen de belangrijkste begeleiders.
Schaminée, J., Sýkora, K., Smits, N. en Horsthuis, M., 2010, Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland, KNNV Uitgeverij Veldgids nr 25, pp. 96.