Video Determinatie

Straatgras - Poa annua

Een eenjarige Beemdgrassoort, die direct bij iedereen voor de deur groeit is Straatgras, Poa annua. Het is te vinden tussen stoeptegels, in gazons in tuinen, op straat in de goot, op parkeerplaatsen, op plekken waar honden worden uitgelaten en op allerlei zogenaamde ruderale plekken. Je kunt er gerust over lopen, dat doet Straatgras geen kwaad. Je ziet het ook altijd bloeien: de kleine pluimen met witte tot lichtgroene aartjes steken altijd weer de kop op. De bladeren zitten met hun bladschede enigszins afgeplat om de platte stengels. Op de overgang van bladschede naar bladschijf vind je een vliezig tongetje.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

Straatgras, Poa annua L., is een eenjarige, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) dat meestal erg klein blijft en bij weelderige, onbelemmerde groei tot zo'n 40 cm hoog kan worden. Zodra het zaad gekiemd is groeit de plant zeer snel en begint al direct te bloeien. Vastgesteld is dat een generatie zijn hele ontwikkeling van zaad tot zaad in twee weken kan voltooien.

Het lijnvormige blad van Straatgras eindigt net als bij alle beemdgrassen in een punt die van opzij gezien op de punt van een boot lijkt. De zogenaamde skispoor, twee lichte lijnen links en rechts van de middennerf, op het blad is nauwelijks zichtbaar, terwijl die toch als een kenmerk geldt voor alle Beemdgrassen. De hele plant lijkt wat platgedrukt en de stengel buigt zich van de grond met een boog omhoog.

De bloeiwijze is een pluim en de onderste takken van de bloeiwijze met daaraan de aartjes staan alleen of in groepjes van twee. Deze takken zijn vaak naar één kant gericht zijn. Daardoor is de pluim van boven gezien plat. De takken van de pluim staan meestal horizontaal of wijzen naar beneden. Het aartje is 4,5 mm lang. Het onderste kelkkafje is eennervig, 2,2 mm lang en het bovenste drienervig en 2,8 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is 3,4 mm lang en op de rug- en zijnerven behaard. Het bovenste kroonkafje (palea) is 2,8 mm lang en heeft twee nerven die allebei vrij lang gewimperd zijn over hun hele lengte. De helmknoppen zijn 0,8-1 mm lang.

Straatgras bloeit het hele jaar door en groeit vrijwel overal, zelfs op stenige plaatsen en asfalt. Het is een van onze meest algemene plantensoorten en wordt vaak als onkruid bestreden.

MM_111120

Laatste wijziging 130705

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Beemdgras - Poa
Plantvorm:
gras
Plantgrootte:
0.05 - 0.40 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleuren:
groen, lichtgeel
Bloeiwijze:
pluim
Bloemvorm:
grasbloem
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
2 kelkkafje, 2 kroonkafje
Meeldraden:
3 meeldraden
Vruchtbeginsel:
bovenstandig
Stijlen:
1
Stempels:
2
Vrucht:
graanvrucht of korrel
Zaden:
-
Stengels:
rechtopstaand, liggend
Schors:
-
Bladstanden:
in pollen, in twee rijen
Bladvorm:
lijnvormig
Bladrand:
gaaf
Ondergronds deel:
bijwortelstelsel
Plantengemeenschappen:

Straatgras is een echte cultuurvolger en overal waar de mens actief is kom je Straatgras dan ook tegen. Zo is het een kosmopoliet van de gematigde en koele streken op aarde geworden. Het is een van onze 40 meest algemene soorten en je vindt het overal waar net dat beetje ruimte wordt geschapen door menselijke activiteit, zodat het zaad kan kiemen en de plant zich kan ontwikkelen. Wat ze doet in een paar weken, mits het niet te droog is. In veel plantengemeenschappen komt ze dan ook voor zoals in Schaminée, J. et al. (2010) Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland beschreven is, en te vinden door hieronder op de blauwe balk te klikken.

De plantensoort 'Straatgras' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Terwijl de meeste soorten uit het geslacht Beemdgras meerjarige plantensoorten zijn, is Straatgras in het algemeen eenjarig. Het heeft slechts een paar weken nodig om een hele cyclus van zaad tot zaad te doorlopen. Straatgras is ontstaan uit hybridisatie tussen twee vroeg bloeiende Beemdgrassoorten en heeft daardoor een breed spectrum van eigenschappen in zich. Daardoor kan de soort op zeer verschillende standplaatsen zich vestigen en goed gedijen.

Nog meer informatie over de ecologie van Straatgras en de relaties met andere organismen en het milieu is te vinden in Weeda, E.J. et al., (2003) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 5: 88-90.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 215. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 271.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 283.

Uitspraak van de wetenschappelijke naam: Póa ánnua