Overal in bossen op onze pleistocene zandgronden kunnen we waarnemen dat Adelaarsvaren (Pteridium aquilinum) zijn jaarcyclus aan het afronden is. Deze soort is in ons land een indicator voor bossen met al een hoge leeftijd, zoals dichte beukenbossen.
Het weer is nu echt druileriger aan het worden. Maar de herfst is nu toch wel in zijn meest volle glorie te bewonderen. De bladeren Esdoorns (Acer pseudoplatanus) en Amerikaanse eiken (Quercus rubra) verkleuren tot fel rood.
Veel bomen staan nu in prachtig in bloei. De witte bloesem van de geslachten Prunus en Malus sieren de boomgaarden en straten. Maar het is het zeker waard om eens naar minder opvallende bloeiende bomen te kijken.
Planten die op een bosbodem staan doen het vaak erg goed. Zo goed dat ze grote oppervlakten van de bosgrond kunnen bedekken. In het vroege voorjaar zagen we dit gebeuren bij de Bosanemoon (Anemone nemorosa) en afgelopen week roken we de geur van Daslook (Allium ursinum).
Planten en geuren horen bij elkaar. Al eeuwen worden de geurstoffen van planten gebruikt om het eten, het huis of jezelf beter te laten ruiken. Planten geuren ook niet voor niets. De geurstoffen van planten zijn chemische verbindingen die we als mens slechts voor een deel kunnen waarnemen.