De Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is natuurlijk op zijn mooist in mei. De witte bloemen sieren het struweellandschap van heggen en bermen en trekken de aandacht van de vliegende insecten.
Het is een bezigheid die helaas wat in onbruik is geraakt: het plukken van een veldboeket. Waarom eigenlijk? Wat is er leuker dan in een berm of hooiland je eigen ruiker samenstellen met wat de natuur op dat moment te bieden heeft?
Niet alleen mensen kunnen noten op hun zang hebben, maar ook de natuur; zeker in deze tijd van het jaar. Veel bomen en struiken hebben na hun bloei vruchten gevormd en een aantal daarvan zijn noten die niet alleen door dieren, zoals Eekhoorns, worden verzameld maar ook door mensen.
In de natuur kenmerkt ieder seizoen zich door een eigen karakter. In het najaar zie je steeds meer vruchten aan bomen en struiken komen. Het is de tijd van de bessen, zoals van de Wilde lijsterbes.
Langzaam nadert het najaar. De kleuren van bloemen maken langzaam aan plaats voor de kleuren van vruchten en bladeren. Toch zijn er nog zat bloeiende planten te vinden. De Struikhei (Calluna vulgaris) staat volop in bloei en ook de het kleurenspektakel van de kwelders langs de kust staat klaar om uit te barsten.
Langs de Nederlandse vennen stikt het van het leven. Misschien lijkt dit, nu we buiten het groeiseizoen van vele soorten leven, misschien niet zo. Maar let maar eens op.