Het vroege voorjaar brengt al veel moois met zich mee. Één van de opvallendste soorten die zich al zo vroeg laat zien is toch wel het speenkruid, ook wel gewoon speenkruid genoemd. In razendsnel tempo bedekken ze grote, voorheen nog kale, oppervlakken in een dik donkergroen tapijt.
Overal om ons heen komt het groen weer uit de bodem. Het voorjaar is echt begonnen! En met het weelderige groen komen ook de schoffels, harken en maaimachines weer onder het stof vandaan uit de vele schuurtjes van Nederland. De tuin moet namelijk netjes gehouden worden.
De verscheidenheid aan inheemse planten in Nederland is groot, maar wist je dat een deel van deze planten eigenlijk niet inheems is? Het gaat hier om de zogenaamde archeofyten. Planten die lang geleden, voor 1492, door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen worden archeofyten genoemd.
De natuur om ons heen wordt in rap tempo groener. Ook de bomen lopen al uit met blad en bloesems. Eentje laat echter nog even wat langer op zich wachten, namelijk de es. Deze boom is bijna altijd als laatste in het groen.
Soms denk je een bepaald gebied of streek heel goed te kennen. Je weet precies waar alles groeit en bloeit en om wat voor soorten het dan gaat, maar dan ineens valt je oog op iets nieuws. Iets onverwachts. Dit overkwam mij deze week in het Friese stadje Dokkum.