Als we zo doorgaan, blijven er binnen korte tijd geen insecten meer over in Nederland. Daarom introduceren de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek een campagne in mei, om tuineigenaren en gemeenten ertoe te bewegen minder en anders te gaan maaien: Maai Mei Niet.
Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
Alpine activiteiten vinden in Limburgse kalkgroeven plaats om bijzondere planten uit onze inheemse flora voor de lange termijn veilig te stellen. Zo hebben Abseilers zaden van onder meer de Voorjaarsganzerik geplant op kalkrichels in voormalige kalkgroeven die nu als natuurgebied in beheer genomen zijn door Natuurmonumenten (De Limburger, 26 januari 2021).
Stichting ARK, ook zeer actief in het gebied van de Grensmaas, heeft, zo meldt de Limburger van 3 februari 2020, de afgelopen winters 100.000 bomen en struiken geplant in het Heuvelland. ARK gaat de komende maanden nog zo’n aantal planten. Op die manier komen er stukken bos en enige kilometer struweel bij in het Heuvelland.
Onze partner van Hall Larenstein nodigt u van harte uit voor het symposium ‘Samen voor Natuur’ met als thema ‘Biodiversiteitsmonitoring door wetenschappers, scholen en burgers’ op vrijdag 29 november 2019 van 12.30 tot 17.15 uur.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.