Het weer is nu echt druileriger aan het worden. Maar de herfst is nu toch wel in zijn meest volle glorie te bewonderen. De bladeren Esdoorns (Acer pseudoplatanus) en Amerikaanse eiken (Quercus rubra) verkleuren tot fel rood.

Het verkleuren van bladeren gebeurt als voorbereiding op de winter. Bladeren zijn kwetsbare delen van een plant, die gemakkelijk kunnen bevriezen. Daarom laten veel loofbomen de bladeren vallen. Dáárvoor echter, onttrekken de bomen belangrijke stoffen uit hun bladeren om ze vervolgens ergens anders op te slaan. Het onttrekken van pigmenten aan de bladeren, bijvoorbeeld het groene chlorofyl, zorgt voor de verkleuringen.

De Amerikaanse soorten kleuren vaak het mooist rood, omdat de soorten daar gewend zijn aan een langere aanloop naar koude periodes. De bomen kunnen het, als het ware, rustig aan doen. In onze contreien, komt de winter sneller op en haasten de bomen zich met het verliezen van het blad. Gelukkig kunnen wij dit jaar ook genieten van prachtige kleuren. Bijvoorbeeld de Beuk (Fagus sylvatica) op de foto. Maar waarom is deze geel en niet rood?

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 11 oktober 2018, © Flora van Nederland