Het warme zomerse weer zorgt ervoor dat er overal veel vlinders te zien zijn. De meeste vlinders hebben waardplanten, planten waar ze hun eieren op leggen, maar bezoeken ook bloeiende planten om nectar te zoeken.
Hoewel zijn naam wellicht associaties oproept met minder plezierige gebeurtenissen is de Zandraket een kleine plant uit de Kruisbloemenfamilie. De plant is een ideale proefplant voor biologen-onderzoekers. Zo is het de plant waarvan het genoom als eerste volledig bekend is, hetgeen de plant helemaal goed bruikbaar maakt.
In de beschrijving van plantensoorten kom je geregeld de begrippen ‘eenhuizige plantensoort’ of ‘tweehuizige plantensoort’ tegen. Je kunt je afvragen wat dat betekent. Kort gezegd zijn eenhuizige plantensoorten die plantensoorten waarbij op elk exemplaar van deze plantensoort zowel mannelijke gameten, in het stuifmeel of pollen, als vrouwelijke gameten, de eicellen in de vruchtbeginsels, worden geproduceerd.
De soort van vandaag is heel bescheiden. Dit is in tegenstelling tot de "Leeuwenstaart", Hartgespan, de Grote kattenstaart (Lythrum salicaria). Hoewel, meer bescheiden?
Vanavond laat de Nederlandse leeuw weer van zich horen in een poging de finale van het wereldkampioenschap voetbal te halen. Daarom vandaag een toepasselijke plant die wel eens van pas kan komen deze avond.
Planten reageren op hun omgeving. Het is natuurlijk bekend dat ze op licht reageren en dat sommige planten reageren op beweging, zoals bijvoorbeeld Klein springzaad (Impatiens parviflora). Vaak wordt er zelfs beweerd dat planten kunnen horen en beter groeien onder bepaalde muziek.