Het geslacht van de Ganzerik (Potentilla) is overal in Nederland te vinden. De soorten, die behoren tot de rozenfamilie, zijn in allerlei vormen te vinden. Een deel van de Ganzeriken zijn kruipende soorten, veelal te vinden op verstoorde bodems.
De laatste weken van de aspergetijd zijn ingegaan. Vanaf de tweede donderdag van april tot Sint Jan (24 juni) worden er, vooral in het noorden van Limburg, Asperges (Asparagus officinalis) gestoken. Na Sint Jan, oftewel de zonnewende, krijgen de planten de tijd om door te groeien en een energievoorraad aan te leggen.
De gele bloemetjes van een aantal soorten uit het geslacht Ganzerik (Potentilla) steken nu overal fel af tegen de groene achtergrond. Op de ietwat verstoorde en betreden plaatsen zul je Vijfvingerkruid (Potentilla reptans) en Zilverschoon (Potentilla anserina) vinden.
Planten groeien overal. Op allerlei typen bodems, tussen straatstenen, op andere planten en in het water. Toch is de zeebodem een plek waar planten het moeilijk hebben.
Het is je vast wel eens opgevallen. Aan het einde van de dag zie je de bloemhoofdjes van het Madeliefje (Bellis perennis) dichtvouwen. Alsof het plantje gaat slapen.
Toen er in 1845 een vat met cranberry's aanspoelde op het strand van Terschelling, wist men nog niet precies wat men met de rode bessen aanmoest. Al snel dook het de vrucht echter overal op en werd het geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.