De Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is natuurlijk op zijn mooist in mei. De witte bloemen sieren het struweellandschap van heggen en bermen en trekken de aandacht van de vliegende insecten.

Echter heeft de struik een tweede piekmoment. In de herfst kleuren de vele bessen rood en wederom trekt de Meidoorn vliegende dieren aan. Nu zijn het echter vogels, die er voor moeten zorgen dat de zaden van de struik verspreid worden. Door de bessen te eten krijgen de vogels de zaden binnen zodat ze er op een andere plek weer uit komen en kunnen ontkiemen. Een gemakkelijk transport voor de Meidoorn. De plant is dan ook vaak te zien in de buurt van plekken waar veel vogels zitten.

De Theetuin in de Millingerwaard bij Nijmegen is een mooi voorbeeld. De kruimels van het geserveerde brood in de theetuin trok de vogels aan die vervolgens ook een besje van de Meidoorn in de tuin meepikten. Na verloop van tijd vermeerderde de Meidoorn zich rondom het theehuis. Nu zie dat, hoe dichter je bij de Millinger Theetuin komt, het woud van Meidoorns verdicht.

Ga verder naar Eenstijlige meidoorn uit de Rozenfamilie

Tekst en foto door Nils van Rooijen, bijgewerkt 24-10-2021 © Flora van Nederland