Veelal staat er in plantengidsen netjes beschreven wanneer een plant bloeit. Dit is meestal een korte reeks aan maanden en vaak vallen deze maanden in het voorjaar: april, mei, juni.
Vorige week berichtte o.a. Flora van Nederland dat de Atlasceder (Cedrus atlantica) weer staat te bloeien. De mannelijke kegels van dit familielid van de Grove den verspreiden op het moment veel pollen en dit zorgt bij veel mensen voor hooikoorts. Hoewel er veel geniest wordt rondom de 'zilveren boom', valt er meer over te vertellen.
Langzaam beginnen de eerste bladeren aan de bomen te verkleuren. Dat gebeurt hier in Nederland, maar ook op andere gematigde plekken op het noordelijk halfrond. Hoewel wij gewend zijn aan de verschillende stadia van groenheid door het jaar heen, blijkt dit fenomeen zich niet altijd te hebben voorgedaan.
Het is nu de tijd om naar de duinen te gaan en de bessen van de Duindoorn (Hippophae rhamnoides) te proeven. De fel oranje bes, die natuurlijk alleen aan de vrouwelijke struiken te vinden is, is waarschijnlijk een van de zuurste vruchten die je kan proeven.
De kwelders staan in bloei! Verschillende tinten paars en rood kleuren de grote oppervlakten van de zoutmoerassen langs de Nederlandse kusten. De kwelders zijn met name te vinden aan de oostkanten van de Waddeneilanden (foto: Schiermonnikoog) en de Zeeuwse eilanden. De getijdenverschillen en de beperkte stroming van de zeearmen en de Waddenzee zorgen ervoor dat fijn slik kan ophopen.