Dat de herfst echt op het punt van beginnen staat, wordt duidelijk onderstreept door het bloeien van de Herfststijloos (Colchicum autumnale). Veel mensen zien deze plant aan als een Krokus (Crocus spec.) en zijn dan ook verbaasd dat de paarse bloem zo laat nog opduikt. Kijk echter rondom de bloem en je zult geen bladeren vinden zoals bij de Krokus.
Deze komen later pas, in het voorjaar. Ook vormt de bol geen wortels tijdens de bloei en teert het plantje puur op de reserves die het in het voorjaar heeft aangelegd; een zogenaamde droogbloeier. Als je naar de foto kijkt kun je ook de stijl van de bloem herkennen. De naam doelt dan ook niet op de afwezigheid van een stijl maar is doelt op de rare bloeitijd van de plant: "herfst-tijd-loos". Hoewel het lichtpaarse bloemetje er onschuldig uitziet, is het toch één van de giftigste planten uit onze flora. Het plantje bevat namelijk colchicine, een gifstof die de celdeling van zowel dieren als planten beïnvloedt.
Paardeneigenaren zijn alert op deze soort, die veel in natte weilanden voorkomt, want ook het gedroogde zaad van de Herfststijloos in het hooi kan leiden tot vergiftiging van de dieren. Alleen de Goudhamster schijnt resistent te zijn tegen het normaal dodelijke gif. Deze hamster komt dan ook uit hetzelfde gebied als de Herfststijloos, het Midden-Oosten.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 31 augustus 2016, © Flora van Nederland