Wat leeft er in je tuin? De wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin

Wat gebeurt er als je op ontdekkingstocht gaat in eigen tuin? En de namen achterhaalt van alle vogels en vlinders, kevers en korstmossen, planten en paddenstoelen, wantsen en wespen, libellen, krekels, bijen en vliegen, kortom van alle soorten die je maar tegenkomt? Renze Borkent ging op tuinsafari en ontdekte meer dan 1.200 soorten in een kleine stadstuin in Almere.

Bewapend met camera, veldgidsen en herkenningsapps zoekt hij dagelijks alle hoeken van zijn tuin af en ontdekt hij de ene na de andere soort. Hij vindt zelfs nieuwe soorten voor Nederland. Terwijl de soortenlijst groeit, ziet hij steeds meer verbanden tussen planten, biotopen en diersoorten. Lichtvoetig, met gevoel voor humor en soms pijnlijk kwetsbaar reflecteert hij op de verbazingwekkende soortenrijkdom in zijn stadstuin.

‘Een groots verslag van de ontdekking van de kleine natuur in de eigen soortenrijke stadstuin. Meeslepend en aanstekelijk.’ - Caspar Janssen, journalist, schrijver en columnist.

Renze Borkent (1979) woont met zijn vrouw en drie zonen in Almere. Regelmatig schrijft hij korte verhalen waarin de natuur een belangrijke rol speelt. De laatste jaren schrijft hij vooral over zijn natuurervaringen in eigen tuin, waarbij hij ook reflecteert op zijn eigen leven.

Bekijk het inkijkexemplaar via onze partner KNNV uitgeverij

Eerste plaatsing op 14 januari 2024 en aangepast op 29 februari 2024