Je kerstdiner kan je ook op een andere manier bekijken. Heb je wel eens beseft hoeveel verschillende plantenfamilies en soorten er op je bord liggen? De groenten, salades, sausjes, toetjes en bijgerechten bestaan vaak voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten.

De echte enthousiasteling kan zo een Herken de plant-spel tijdens het kerstdiner beginnen. Hoeveel soorten en families eten we eigenlijk. Een voorbeeldje. Op de foto is een kerstelijk hoofdgerecht te zien.

Recht op het bord liggen de groenten. Sugar snaps en worteltjes. De Sugar snaps zijn peulvruchten zoals erwten (Pisum sativum) uit de familie van de Vlinderbloemigen. De worteltjes komen uit de Schermbloemigen familie en lijken sterk op de Wilde peen (Daucus carota). De krieltjes horen natuurlijk tot de Aardappels (Solanum tuberosum) die, net als de tomaten, tot de familie van de Nachtschades horen. De compote zit vol met roosachtigen (Rosaceae) zoals appel en peer en Rutaceae (Sinaasappel en Citroen). Het geheel is gebakken in olijfolie uit de olijfboomfamilie. Het begeleidende wijntje is gemaakt van druiven uit de Vitacaea familie.

Daarnaast worden er natuurlijk veel kruiden gebruikt van tal van plantenfamilies waaronder de Lipbloemigen (Lamiaceae) voornamelijk veel voorkomen. En zelfs het Wilde zwijn heeft niet op je bord kunnen liggen zonder dat er eikels van de Zomereik (Quercus robur) werden gegeten. Eet smakelijk en veel plezier!

En een diverse smakelijke en groene Kerst gewenst!

Tekst en foto door Nils van Rooijen, Diner: Ellen van Rooijen, 25 december 2016, © Flora van Nederland