Verantwoord ecologisch beheer van openbaar groen
Een rijke insecten- en ongewerveldenfauna vormt de basis voor intacte voedselketens en een gezond milieu. Toch wordt het belang van biodiversiteit in openbaar groen nog wel eens onderschat. Al is dat besef groeiende, er is nog veel winst te halen qua kennis en benadering. En dat is ook hard nodig, want in ons land heerst een insectencrisis. Het boek ‘Openbaar groen’ laat zien hoe we de biodiversiteit en biomassa in bermen, groenstroken en watergangen een extra boost kunnen geven. Het boek wil informeren, inspireren en aan een discussie bijdragen. Interessant voor groenprofessionals, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers.
Voor de biodiversiteit is het belangrijk dat er bij de inrichting en het onderhoud van openbaar groen rekening gehouden wordt met insecten en andere ongewervelden, want deze zijn erg nuttig en essentieel voor de mate van biodiversiteit.
“Het gaat niet goed met de insectenfauna in Nederland. Door beheermethoden aan te passen, door bijvoorbeeld minder frequent te maaien, valt er veel winst te halen. Doe 50 procent in het ene jaar, en de andere 50 procent in het volgende jaar. In het niet-gemaaide deel kunnen ongewervelden hun levenscyclus voltooien en hiermee makkelijker overleven.” - Peter Bulsing
'Openbaar groen' geeft een (nieuwe) praktische visie op het onderhoud en de inrichting van bermen en groenstroken.
Beheerders en gemeentes vinden uitleg en praktische tips hoe zij deze openbare natuur op een ecologisch verantwoorde manier kunnen onderhouden. Ook wordt er belicht wat met (te) intensief maaibeheer fout kan gaan en hoe dit anders aangepakt kan worden.
- Praktische visie op verantwoord ecologisch beheer: geef de biodiversiteit en biomassa een boost
- Inrichting en (maai)beheer rekening houdend met insecten en ongewervelden
- Gericht op openbare bermen, groenstroken en watergangen
- Praktische tips en handreikingen voor groenprofessionals, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers
‘Openbaar Groen’ informeert, inspireert en biedt handvatten om de inrichting en het beheer van bermen, perken, velden, plantsoenen, parken, watergangen en oevers zo ecologisch mogelijk te doen. Denk aan openbaar groen van Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen (verenigd in de Unie van Waterschappen), gemeenten, woning(bouw)verenigingen en particulieren.
Het boek is bedoeld voor ontwerpbureaus, landschapsarchitecten, natuurbeheerders, politici en beleidsmakers. Ook voor indirect betrokkenen zoals deelraden, wijkraden, besturen van woning(bouw)verenigingen en geïnteresseerde burgers is dit boek interessant.
Auteur Peter Bulsing is al sinds zijn jeugd zeer geboeid door de natuur. Zijn voornaamste interesse ligt bij het samenspel tussen flora en fauna en hun onderlinge afhankelijkheid.
Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij