Een biodivers, gezond en eetbaar landschap
In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden. Het nieuwe boek van Madelon Oostwoud, Voedselbosrand, is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van voedselbosbouw en permacultuur aan de slag wil. Met het bestaande landschap als uitgangspunt laat de auteur de mogelijkheden voor voedselbosranden zijn: randen en rijen oogst-gevende planten en bomen, met een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier.

In Voedselbosrand legt Madelon Oostwoud het verschil in werkwijze uit bij verschillende soorten bodems en uiteenlopende uitgangssituaties. Haar opzet is getoetst aan bestaande projecten en worden toegelicht door de eigenaars en ontwerpers die er al in de praktijk mee werken. De oplossingen voor problemen rondom biodiversiteit, CO2-uitstoot en voedselproductie liggen voor het oprapen. De auteur brengt deze oplossingen op een plezierige, heldere en toepasbare manier in kaart.

Bij deze publicatie hoort een losse plantengids.

 • Inspiratie voor aanleg, ontwerp en beheer van voedselbosranden
 • Nederlandse en Belgische voorbeeldprojecten, inclusief plattegronden en plantenlijsten
 • Tips, inspiratie, foto’s en tekeningen
 • Bodemzorg, bosrandecologie, vaste eetbare planten en reductie van stikstofuitstoot
 • In de losse bijlage van 68 pagina’s meer dan 270 soorten eetbare vaste planten in detail beschreven

  ‘Voedselbosrand’ is een toegankelijk boek voor eigenaars en/of beheerders van natuurterreinen of bospercelen, particuliere grond- of landgoedeigenaren, bos- en natuurbeheerders, hoveniers, tuincentra, kwekerijen, ambtenaren, boeren, tuinders en permaculturisten.

  Madelon Oostwoud is ontwerper en tuinauteur. Ze heeft een voedselbos in Noord-Holland, geeft lezingen en workshops en schrijft voor tuintijdschriften. Voor KNNV Uitgeverij schreef Madelon ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ (8edruk), in 2016 genomineerd voor de Jan Wolkers Boekenprijs en ‘Voedselbos' (5e druk).

  Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij.