Met wapperende handen de sigarettenrook van de roker naast je wegwuiven en zo proberen we het 'meeroken' te voorkomen. Deze week publiceerde Duitse wetenschappers dat ook planten 'meeroken'.

Een plant zal, als deze in de buurt van een rokende sigaret staat, de nicotine opnemen via de bladeren en dit opslaan in het weefsel. Door het vele gebruik van nicotine in de landbouw werd er verwacht dat bestrijdingsmiddelen de oorzaak waren van het verhoogde nicotine niveau in planten op en rondom akkers. Maar nadat het gebruik van nicotine werd verboden door de Europese Unie, bleef men relatief veel nicotine in de planten vinden.

De schadelijke stof moest dus ergens anders vandaan komen. Uit experimenten met pepermunt (Mentha piperita), uit hetzelfde geslacht als onze Watermunt (Mentha aquatica), bleek dat planten ook nicotine uit de lucht kunnen opnemen, net zoals onze longen. Verklaart dit misschien de vlekken op de bladeren van het nu bloeiende Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis, - foto)?

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 11 april 2015, © Flora van Nederland