Meestal ga je de stad in om te shoppen, zoals dat tegenwoordig in ‘goed’ Nederlands heet. Maar wat let je om eens om een heel andere reden naar de stad te wandelen. Bijvoorbeeld omdat je wel eens wil zien of dat plantje met de hartvormige vruchtjes dat bij jou aan de voordeur op de stoep staat ook op meer plaatsen te zien is in de stedelijke omgeving.
Doe dat eens een keer van thuis uit en wandel in een rustig tempo van thuis naar het marktplein. En ja hoor, je vindt menig plantje in de stoeprand, niet alleen dat plantje met die hartvormige vruchtjes en witte bloemen, maar diverse andere planten zijn erin geslaagd om te wortelen tussen de rand van de huizen en de tegels van de stoep, of in de straatgoot tussen de bakstenen. Is dat genieten blazen want je vindt ze in alle kleuren en sommige zijn zelfs best wel groot.
Om ze op een gemakkelijke manier met plaatjes te leren herkennen is de nieuwe Zakgids Stoepplanten die net is uitgegeven door de KNNV een handige leidraad. Met foto’s korte illustratieve teksten en wat bijzonderheden leidt de gids je snel naar de plant toe die daar zo mooi staat te bloeien op de stoep, tussen de stoeptegels in de rand van het plantsoen of op het asfalt. En weet je, onder die stoepplanten is er ook nog een aantal soorten dat het hele jaar door blijkt te bloeien. Zelfs op de stoep, tref je deze doorbloeiers aan. Het hele jaar door begint de natuur dus letterlijk bij je voordeur op de stoep. Wil je na je wandeling nog eens helemaal nagenieten van wat je gezien hebt, dan kun je de meeste van die planten ook nog eens in een video bekijken op Flora van Nederland. Dat is dubbel genieten geblazen.
Maurice Martens, Flora van Nederland , bijgewerkt 14 juni 2021
De Zakgids Stoepplanten is verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij.
Persbericht door Kathrin Ohrman, KNNV uitgeverij
In deze nieuwe plantengids voor onderweg staan 104 planten die je in de stad kunt vinden. Gewoon op de stoep, tegen de huizen, bij een lantarenpaal. Met een dagelijks wandelingetje in je eigen omgeving kom je er al heel wat tegen. Heb je iets nieuws ontdekt, dan vind je de naam en meer informatie in deze Zakgids Stoepplanten.Een sleutel om 104 planten op naam te brengen
Handig ingedeeld op kleur, Heldere vaste indeling, Rijk geïllustreerd, Uitleg over de naam, om die makkelijker te onthouden en links naar veel informatie en gratis downloads.
De basis voor deze uitgave was ‘Stadsplanten Breda’ uit 2013, uitgegeven door Werkgroep Stadsplanten Breda. Stadsplanten Breda werd gemaakt door deze werkgroep samen met de Hortus botanicus Leiden.
Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. De Hortus ontwikkelde een citizen science project naar stoepplantjes, groeien daar nu dezelfde planten als 20 jaar geleden? Auteur: Hortus botanicus Leiden en Werkgroep Stadsplanten Breda.
De Zakgids Stoepplanten is verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij
Zoektermen: Stoepplanten, stoepplantjes, stoepkrijten, botanisch stoepkrijten, biodiversiteit, stadsklimaat, plantengids, stadsflora, stadsplanten, flora, botanie, stadsnatuur, natuur in de stad, bloemen, wilde planten, planten herkennen, planten determineren, onkruiden, floristiek, Nederland bloeit
Geplaatst 11 april 2021, bijgewerkt 14 juni 2021