Bladeren worden gebruikt om energie op te wekken. Als een soort zonnecollectoren vangen planten het zonlicht op om de energie van het licht om te zetten in suikers die als weer energievoorraad voor de plant dienen door middel van het bekende proces van de fotosynthese.
De maand Juni heeft traditioneel de naam Zomermaand. Het is ook de eerste maand van de meteorologische zomer met een langjarige gemiddelde maximum temperatuur van 19,8 Celsius, dat is maar liefst 2,5 graden meer dan mei.
"Ik begon met 1 video en blijf kijken! Heel leerzaam helder en rustig uitgelegd. Perfect voor een zelfstudie. Ik kijk elke dag een aantal video's en overhoor mijzelf buiten tijdens het wandelen. Tessa" juni 2019"
Onze partner Floron biedt vanaf de derde decade in maart een cursus Flora aan. De cursus bestaat uit 14 onderdelen die wekelijks online verzorgd worden. Om je praktische kennis te verhogen krijg je ook huiswerkopdrachten. Je leert onder andere de nodige botanische begrippen van kenmerken en de opbouw van de plantenfamilies.
Stinzenplanten komen in heel Nederland voor, maar Fryslân neemt een belangrijke plaats in voor wat betreft de geschiedenis van de stinzenflora. Daarom komen ook de cultuurhistorische aspecten aan de orde, zoals de tuinkunst.
Onze partner van Hall Larenstein nodigt u van harte uit voor het symposium ‘Samen voor Natuur’ met als thema ‘Biodiversiteitsmonitoring door wetenschappers, scholen en burgers’ op vrijdag 29 november 2019 van 12.30 tot 17.15 uur.
Het allerkleinste bloempje. Dat record wordt in Nederland toegeschreven aan het Mosbloempje (Crassula tillaea). Hoewel dit plantje geen mos is, het heeft immers bloemen, blaadjes en een vatenstelsel, is het niet raar dat de naam van het plantje verwijst naar mos.
Het weer is nu echt druileriger aan het worden. Maar de herfst is nu toch wel in zijn meest volle glorie te bewonderen. De bladeren Esdoorns (Acer pseudoplatanus) en Amerikaanse eiken (Quercus rubra) verkleuren tot fel rood.
De naam Ambrosia roept wellicht associaties op met het begrip Ambrozijn. In de Griekse mythologie wordt verhaald over de goden op de berg Olympus en hoe de goden zich daar te goed doen aan Ambrozijn, de godendrank bij uitstek. Met dit gegeven uit de Griekse oudheid verwacht je misschien wel een heel bijzondere, mogelijk goddelijke, plant.
Dit ‘Geïllustreerd botanisch woordenboek’ is ideaal voor beginners. Je leert de belangrijkste botanische termen en begrippen kennen. Aan de hand van de heldere illustraties leer je de kenmerken te benoemen. Foto’s van bomen en planten helpen om de kenmerken ook in het veld te herkennen.
Toen er in 1845 een vat met cranberry's aanspoelde op het strand van Terschelling, wist men nog niet precies wat men met de rode bessen aanmoest. Al snel dook het de vrucht echter overal op en werd het geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Nog een keer aandacht voor de vernieuwde, groene stedelijke basisgids Stadsflora van de Lage Landen brengt de wilde planten van Nederlandse en Vlaamse steden in beeld. Dit naslagwerk is de opvolger van de veldgids Stadsplanten, die in 2004 uitkwam.