Wie aan de uiterwaarden denkt, zal al gauw aan de buitendijkse weilanden denken. Ogenschijnlijk kaal grasland met aan de waterkant kaal zand. Toch is het overstromingsgebied van een rivier uitermate geschikt voor de groei van bomen.
Langs de oevers van beken, rivieren en stilstaande wateren is vaak Munt (Mentha) te vinden. De paarse of witte lipbloemen van dit geslacht zijn echter niet het meest opvallende aan de plant. De frisse geur van de vluchtige stoffen in de bladeren zijn kenmerkend voor het geslacht. Munt wordt veel in de keuken gebruikt en daar is men altijd op zoek naar meer variatie.
Onze partner Floron biedt vanaf de derde decade in maart een cursus Flora aan. De cursus bestaat uit 14 onderdelen die wekelijks online verzorgd worden. Om je praktische kennis te verhogen krijg je ook huiswerkopdrachten. Je leert onder andere de nodige botanische begrippen van kenmerken en de opbouw van de plantenfamilies.
De wind is weer gaan liggen, en het lijkt erop alsof de planten helemaal klaar zijn met dit jaar. Maar als je goed om je heen kijkt is er nog volop leven te zien.
Tot de Teunisbloemfamilie behoort een aantal plantengeslachten en -soorten met kleurrijke bloemen. Het zijn vooral landplanten, maar ook een aantal water- en moerasplanten hoort ertoe.
Dat de vorm van de bladeren van planten sterk uiteenloopt, is bekend. Het blad van Riet is immers nauwelijks te vergelijken met dat van een Esdoorn, dat weer in de verste verte niet lijkt op het blad van een Hondsroos.
Onze redactie heeft plantensoorten van de Lage Landen in 18 goed herkenbare hoofdgroepen ingedeeld. In de hoofdgroep van de Geranium- en Vioolachtigen vinden we naast families met kruidachtige soorten zoals de Ooievaarsbek-, de Viooltjes- en Hertshooifamilies, ook struiken en bomen die in de Wijnstok-, Kardinaalsmuts- en Wilgenfamilie te vinden zijn.
Gentianen (Gentiana) staan net als de Korenbloem (Centaurea cyanus) bekend om hun prachtige kleur blauw. Het diepe gentiaanblauw valt op tussen de omringende vegetatie. Toch is de kans dat je de soorten van dit geslacht tegenkomt in Nederland niet groot, ze zijn heel zeldzaam.
Op moeilijk bereikbare plaatsen kom je vaak de mooiste soorten tegen. Neem bijvoorbeeld de hoogvenen van ons land. Eerder zagen we al dat deze plekken lastig te bewandelen waren, het is immers de plek waar Beenbreek (Narthecium ossifragum) voorkomt. dat schoonheid en gevaar vaak naast elkaar liggen bewijst hetgeen we in het veen vinden.
Ogenschijnlijk lijken er wel evenveel bloemvormen als bloemen van plantensoorten te zijn. De vormenrijkdom van bloemen is schier onbeperkt. Toch is er als we nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse bloemvormen een duidelijke regelmaat te vinden. Het is zelfs zo, dat sommige bloemvormen heel kenmerkend zijn voor een grotere groep van plantensoorten. Dat valt heel erg goed op bij het nader beschouwen van sommige plantenfamilies.
De Wolfsmelk, oftewel het geslacht Euphorbia, oogt altijd een beetje vreemd. De rare groen-gelige kleur en de schutbladen in de bloeiwijze, een zogenaamd cyathium, doen wat buitenaards aan.