Tussen de straatstenen is het nét iets warmer. Hierdoor zul je zien dat in steden het voorjaar net iets eerder begint dan op het platteland. De Sleedoorns (Prunus spinosa) in stadstuinen beginnen langzaam al een witte waas van de ontluikende bloemknoppen te krijgen en tussen de voegen van de straat verschijnen naast de Krokus en de Narcis ook al andere bloemen.
Hoewel de gele bloemen eigenlijk pas in april of mei verwacht worden, zijn er altijd uitzonderingen. Zoals hier in het Oosterveld in Noord-Holland. Hier steekt de Gewone dotterbloem (Caltha palustris) haar eerste bloemen boven het oppervlakte van de onder water gelopen rietlanden uit.
Vaak hoef je helemaal niet ver te gaan om te kunnen genieten van een afwisselende flora. Soms hoef je alleen maar uit het raam te hangen om leuke plantensoorten te vinden. Kijk maar eens tussen de straatstenen, of beter nog, aan de randen van de straten.
Elke week, het hele jaar door, zijn er eetbare bloemen te oogsten om op je bord te serveren. De vrolijke en inspirerende beeldcolumns in ‘Elke week bloemen op je bord’ nodigen je uit om in je tuin, op je balkon en zelfs in je vensterbank met eetbare natuur aan de slag te gaan.
Deze familie kent een aantal geslachten en soorten die wat de habitus, dat is het uiterlijk, betreft soms weinig overeenkomsten hebben, maar op grond van moderne moleculair biologische en genetische inzichten dicht bij elkaar staan in evolutionaire zin.
Ik ken een mooie plek voor vossenbessen in de buurt van Austerlitz. Daar heb ik altijd van Oktober tot December veel vossenbessen geoogst. Dit keer ging ik op Zondag 5 Maart met mijn hond naar dat bos, en stopte gewoontegetrouw het plastic doosje dat ik altijd gebruik om de vossenbessen in te verzamelen in mijn rugzak.
De grote bruine sigaren van de Grote lisdodde (Typha latifolia) zijn bij iedereen bekend. De meesten zullen de opvallende uitgebloeide bloeiwijze, die nu doorgaans met een dikke vacht van zaadpluis is omhuld, wel herkennen van slootranden langs de weg.
Het geslacht van de Ganzerik (Potentilla) is overal in Nederland te vinden. De soorten, die behoren tot de rozenfamilie, zijn in allerlei vormen te vinden. Een deel van de Ganzeriken zijn kruipende soorten, veelal te vinden op verstoorde bodems.
Met Flora determineren kun je gemakkelijk en leuk aan de slag met plantenkenmerken, zoals bloeiwijzen, bloemvormen en -kleuren, bladranden, bladstanden, bladvormen en stengels.
Planten herkennen is niet altijd even gemakkelijk en zonder loep of zakflora is het soms bijna onmogelijk om soorten te onderscheiden. Het helpt dan ook vaak om al je zintuigen in te zetten om gemakkelijk tot een soort te komen.
De verscheidenheid aan inheemse planten in Nederland is groot, maar wist je dat een deel van deze planten eigenlijk niet inheems is? Het gaat hier om de zogenaamde archeofyten. Planten die lang geleden, voor 1492, door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen worden archeofyten genoemd.
De wilde plantenwereld beleven, onderzoeken en begrijpen. Kom je er zelf niet uit en heb je een vraag over een wilde inheemse plant, mail je vraag naar de redactie van Flora van Nederland ter attentie van bioloog Maurice.