Het is nu de tijd om naar de duinen te gaan en de bessen van de Duindoorn (Hippophae rhamnoides) te proeven. De fel oranje bes, die natuurlijk alleen aan de vrouwelijke struiken te vinden is, is waarschijnlijk een van de zuurste vruchten die je kan proeven. 

Toch zitten de bessen vol met vitamines (vooral vitamine C) en oliën. Daarom werden de bessen vroeger veel gebruikt tijdens het koken en was het in de middeleeuwen een populaire smaakmaker als verjus. Tegenwoordig vind je nog steeds de smaak van de besjes terug in allerlei producten die aan de kust worden verkocht. In de duinen worden de bessen door de vogels verspreid. 

Omdat de Duindoorn alleen in symbiose kan leven met stikstofbindende bacteriën, net als bijvoorbeeld Witte klaver (Trifolium repens), kan de struik alleen maar groeien op plekken waar deze bacterie al in de grond zit. Als de plant zich eenmaal heeft gevestigd, gaan de doorns van de plant begrazing tegen en kunnen andere planten zich tussen de takken vestigen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 9 september 2016, © Flora van Nederland