Veel plantensoorten hebben een reputatie. Sommige omdat ze woekeren, omdat ze felle kleuren hebben en vele omdat ze giftig zijn. Eén van de soorten met een wel heel duistere naam is de Zwarte nachtschade (Solanum nigrum).

De naam doet al niet veel goeds vermoeden en dat is niet voor niks. De bessen van dit kleine plantje zijn inderdaad zeer giftig. Maar net als alle sterke verhalen, wordt er bij de Zwarte nachtschade ook lichtelijk overdreven. De plant wordt op verschillende continenten gegeten en zelfs verbouwd. De giftigheid wisselt dan ook sterk in deze eenjarige soort die verwant is aan soorten als de Aardappel (Solanum tuberosum) en de Tomaat (Solanum lycopersicum): andere Nachtschades. Die verwantschap is ook goed te zien aan de prachtige bloem (foto), die nog steeds overal te vinden is.

Let toch goed op, eet de plant niet! Hoewel de giftigheid misschien meevalt (vergeleken met bijvoorbeeld Wolfskers (Atropa belladona)) het binnenkrijgen van de bessen kan toch leiden tot een paar nare vergiftigingsverschijnselen. Boeren zijn dan ook extra alert op het kleine plantje dat veel op aardappelakkers voorkomt en in de oogst terecht kan komen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 3 december 2016, © Flora van Nederland