Het blijft toch een vreemd gezicht: die planten die alleen maar een bloem lijken te hebben. In het najaar zagen we het bijvoorbeeld al bij de Herfsttijloos (Colchicum autumnale), niet te verwarren met de paarse bloemen van de Boerenkrokus (Crocus tommasinianus) die nu overal staan te bloeien en wel degelijk bladeren hebben tijdens de bloei.

Het Klein hoefblad (Tussilago farfara) is ook zo'n bladloze naaktbloeier. Hoewel de plant heel duidelijk is vernoemd naar de vorm van de bladeren, die namelijk de vorm van een paardenhoef aannemen, moeten we op het bewijs nog even wachten. Toch kunnen we al wel kleine blaadjes aan de stengel zien, al zijn deze beperkt tot groen-roodachtige schubjes.

Zoek de plant maar eens braakliggende grond of tussen de stenen van de kribben in de uiterwaarden. Het plantje werd eeuwen geleden gebruikt om de hoest te verdrijven, waar ook de wetenschappelijke naam op gebaseerd is. Maar ondertussen heeft de plant waarschijnlijk veel hoestbuien opgewekt, toen het vroeger werd gerookt als tabak. De honderden bloemetjes in het bloemhoofdje hebben bijen nodig om bestoven te worden, dus hopelijk houdt het zonnige weer van afgelopen weekend nu eindelijk aan.

Ga verder naar Herfsttijloos uit de Herfsttijloosfamilie

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 2 maart 2017, bijgewerkt 24 februari 2021, © Flora van Nederland