Je kerstdiner kan je ook op een andere manier bekijken. Heb je wel eens beseft hoeveel verschillende plantenfamilies en soorten er op je bord liggen? De groenten, salades, sausjes, toetjes en bijgerechten bestaan vaak voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten.
Nu november al flink opschiet zullen maar weinig mensen naar buiten trekken om te genieten van kleurrijke bloemenpracht. Terwijl de dagen korter worden, zou je eerder de kleuren verwachten van de bladeren aan de bomen (en volgende week wellicht op de gezichten van Pieten).
De grote bruine sigaren van de Grote lisdodde (Typha latifolia) zijn bij iedereen bekend. De meesten zullen de opvallende uitgebloeide bloeiwijze, die nu doorgaans met een dikke vacht van zaadpluis is omhuld, wel herkennen van slootranden langs de weg.
Het allerkleinste bloempje. Dat record wordt in Nederland toegeschreven aan het Mosbloempje (Crassula tillaea). Hoewel dit plantje geen mos is, het heeft immers bloemen, blaadjes en een vatenstelsel, is het niet raar dat de naam van het plantje verwijst naar mos.
De Grassenfamilie of Poaceae is een grote familie met veel plantengeslachten en -soorten. Bloeiende grassen zijn goed te herkennen aan een aantal kenmerken die goed zijn waar te nemen.
De plantensoorten uit de grote Ruwbladigenfamilie zijn kruiden die éénjarig of meerjarig kunnen zijn. Ze zijn vaak ruw behaard. De bladeren zijn enkelvoudig tot geveerd en staan verspreid of tegenover elkaar aan de stengels.
De plantensoorten die tot deze familie horen zijn vrijwel altijd kruiden. Ze hebben vaak bladeren die in een rozet staan en aan de stengel staan de bladeren verspreid. Het zijn enkelvoudige, niet-samengestelde bladeren.
Dat de herfst echt op het punt van beginnen staat, wordt duidelijk onderstreept door het bloeien van de Herfststijloos (Colchicum autumnale). Veel mensen zien deze plant aan als een Krokus (Crocus spec.) en zijn dan ook verbaasd dat de paarse bloem zo laat nog opduikt. Kijk echter rondom de bloem en je zult geen bladeren vinden zoals bij de Krokus.