De maand September wordt vanoudsher ook wel Herfstmaand genoemd. Weliswaar begint de astronomische herfst pas op 23 september, maar de meteorologische herfst begint op 1 september.
De laatste weken van de aspergetijd zijn ingegaan. Vanaf de tweede donderdag van april tot Sint Jan (24 juni) worden er, vooral in het noorden van Limburg, Asperges (Asparagus officinalis) gestoken. Na Sint Jan, oftewel de zonnewende, krijgen de planten de tijd om door te groeien en een energievoorraad aan te leggen.
Ik adopteer Duifkruid en word sponsor omdat ik veel gebruik maak van de website en ook de link van de website heel vaak doorstuur naar anderen. De filmpjes geven goede informatie en daar ben ik blij mee.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
Onze redactie heeft plantensoorten van de Lage Landen in 18 goed herkenbare hoofdgroepen ingedeeld. De groep van de Roosachtigen omvat een grote familie, de Rozenfamilie of Rosaceae, en een aantal kleinere families. Zowel binnen de Rozenfamilie als de kleine families komen kruiden, struiken en bomen voor.
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.
Thuis in mijn woonplaats Hilversum teken ik planten. Ook wel botanisch tekenen genoemd. Voor mijn tekeningen bekijk ik de filmpjes op deze website met de duidelijke beelden en uitleg. Zo leer ik veel over planten. Eenmaal de plant getekend dan vergeet ik deze nooit meer.
De planten uit deze familie, die in onze contreien beperkt is tot één geslacht, namelijk Hertshooi of Hypericum, hebben tegenoverstaande bladeren, waarin vaak witte of zwarte oliedruppels te zien zijn. Soms heel opvallend, waardoor het lijkt dat de bladeren met een naald zijn doorgeprikt als je een blad tegen het licht houdt.
Van oudsher zijn graslanden met een behoorlijk hoog vochtgehalte en daaraan gekoppeld vaak weinig mineraalrijk in beheer bij onze boeren als hooilanden. Deze graslanden zijn door hun lage voedselrijkdom erg soortenrijk.
Onze kust beschermt door de duinen het achterland tegen het water van de Noordzee. De duinen zijn soms breed, een aantal kilometer en soms maar heel smal.
Ecologisch en verrassend tuinieren in de stad. Steden zijn heet in de zomer, grauw in de winter en bieden weinig schuilplaatsen voor dieren. Leven in de stad vraagt daarom om zoveel mogelijk groene plekken.
Al een paar weken lijkt het alsof veel loofbomen en struiken met de herfst begonnen zijn. Veel blad is snel donkerbruin geworden, maar wat opvalt is dat het blad aan de bomen en struiken blijft hangen.