De Ranonkel-familie is een zeer diverse familie onder de bloeiende planten. Hoewel deze voornamelijk wordt geassocieerd met boterbloemen, immers van het geslacht Ranunculus, zal je Ranonkels veel vaker tegenkomen.

De gelijkenis met de gele bloemen van de boterbloemen (bijvoorbeeld de Kruipende boterbloem (Ranunculus repens), is zelfs vaak ver te zoeken. De bloemen van Thalictrum (Ruit) zijn prachtige subtiele bloemetjes die zeer eenvoudig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de bloemen van de Poelruit (Thalictrum flavum).  De bloemen van de Akelei (Aquilegia) zijn het tegenovergestelde, de opvallende kleuren en de enorme sporen van de bloemen doen bijna denken aan Jugendstil-creaties uit het begin van de 20e eeuw. Momenteel zijn er in het vroege voorjaar ook al tal van opvallende Ranonkels te vinden. 

De Winterakoniet (Eranthis hyemalis) is ondertussen bijna uitgebloeid maar Gewoon speenkruid (Ficaria verna) is nog op veel plekken te vinden. Ook de sneeuwwitte Bosanemoon (Anemone nemorosa, - foto) bloeit nog tussen de bomen in tal van bossen in Nederland. Zo sieren de Ranonkels het gehele jaar door de Nederlandse flora.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 21 maart 2018, © Flora van Nederland