Vorige week berichtte o.a. Flora van Nederland dat de Atlasceder (Cedrus atlantica) weer staat te bloeien. De mannelijke kegels van dit familielid van de Grove den verspreiden op het moment veel pollen en dit zorgt bij veel mensen voor hooikoorts. Hoewel er veel geniest wordt rondom de 'zilveren boom', valt er meer over te vertellen.

De ceders komen uit een geslacht van 'heilige' bomen. Er worden veel referenties gemaakt naar de boom in religieuze geschriften als symbool voor gezondheid, welvaart en kracht. De oorspronkelijke herkomst van de boom is dan ook te herleiden naar het Midden-Oosten (en zelfs de Himalaya!), waar de soort voorkomt op droge, rotsachtige plekken in de bergen. Hoewel dit moeilijke plekken zijn voor veel planten, kan de Ceder toch flink groot worden; soms tot wel 60 meter hoog. Daar vormde de boom eeuwenlang een belangrijke houtbron en zijn, volgens de overlevering, de hallen van koning David en koning Salomo met behulp van de boom gebouwd. Het statige silhouet van de boom (de Libanonceder) siert dan ook niet voor niks de vlag van Libanon.

In Nederland is de boom uiteindelijk beland als een sierboom voor in tuinen en parken. Deze Atlasceder (afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko) is dan ook al ruim 200 jaar op deze plekken te vinden. Ook praktisch wordt de boom gewaardeerd. De welriekende olie die uit de boom kan worden gewonnen schijnt werkzaam te zijn tegen tal van kwalen. Daarnaast heeft het hout uitermate goede klankeigenschappen waardoor het veel wordt toegepast in de bouw van muziekinstrumenten zoals gitaren.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 24 september 2016, © Flora van Nederland