Nadat 2017 werd afgesloten met de warmste, en waarschijnlijk groenste december ooit gemeten, begint het jaar 2018 met een flinke tweedeling. In het noorden liggen de temperaturen al dagen onder nul en kan er nu, in plaats van tussen de bevroren oevers, nu tussen de bevroren wegbermen geschaatst worden.
In het zuiden zet het zachte weer door. De eerste lentebloeiers zoals Krokussen (Crocus spec.) en Narcissen (Narcissus spec.) zijn al gesignaleerd en ook de knoppen van veel bomen zijn dikker dan normaal. Veel andere voorjaarsbloeiers laten ook activiteit zien en de bolgewassen zijn al aan het uitlopen. De eerste jonge scheuten van het Lenteklokje (Leucojum vernum - foto) steken al boven het pasgevallen bladerdek uit. Maar er zijn nog steeds tal van laatbloeiers uit 2017 te zien.
Zo bloeit de Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum), een echte zomerbloeier nog her en der. Voor de laatbloeiers zal het in noord-Nederland een stuk moeilijker worden, nu de fragiele bloemdekbladen zijn bevroren. Wellicht dat de meteorologische tweedeling ook terug te zien zal zijn in de bloeiende planten van Nederland!
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 6 januari 2018, © Flora van Nederland