Het blauwe bloemetje van de Wilde cichorei (Cichorum intybus) is niet eens zo opvallend, maar geeft de kant van de weg een blauwige gloed. In grazige wegbermen is de plant nu veel in bloei te vinden. Hoewel de meesten er aan voorbij rijden, is het toch een zeer bekende composiet. Veel mensen kennen de Cichorei namelijk in een minder kleurige vorm, van hun bord: Witlof is een voorbeeld van een toepassing van Cichorei in onze keuken.
Maar er kan nog veel meer mee gedaan worden. Zo werd er onder andere koffie van gemaakt. Geen echte koffie waarmee men de lange werkdag kan doorkomen, maar surrogaat koffie voor in tijden van schaarste. Een bekend voorbeeld was toen, tijdens de Franse bezetting aan het begin van de 19e eeuw, Napoleon alle handel met Engeland en de koloniën verbood. Tijdens dit importverbod, verkreeg men koffie door de wortels van Cichorei te roosteren en te vermalen. Ook in de oorlog werd de plant zo gebruikt. Nog steeds wordt Cichorei verbouwd voor de productie van fructosestropen en natuurlijk het Brussels lof en hebben we baat bij de positieve werking op de spijsvertering van deze algemene, maar 'vergeten' groente.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, © Flora van Nederland