Het is een bezigheid die helaas wat in onbruik is geraakt: het plukken van een veldboeket. Waarom eigenlijk? Wat is er leuker dan in een berm of hooiland je eigen ruiker samenstellen met wat de natuur op dat moment te bieden heeft?

Het mooiste veldboeket vind ik de kroedwisj, die aan mijn eigen jeugd in het katholieke zuiden herinnert. Letterlijk betekent het woord ‘een bundel kruiden’ en dat is het ook. Een bundel van welgeteld zeven (uiteraard) kruiden, die het hele jaar in huis bewaard werd als beschutting tegen onweer en ander onheil. De samenstelling kwam heel nauw: twee geurende kruiden, twee geneeskrachtige kruiden, twee broodgranen en een boomvrucht. Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare, foto) was als geneeskrachtige plant een vast onderdeel van deze kruidenbundel. De Nederlandse naam behoeft wat dat betreft geen uitleg. De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Griekse athanasia, dat onsterfelijk betekent. Prachtig toch?

Ga verder naar Boerenwormkruid uit de Composietenfamilie

Tekst en foto door Joop Schaminée, eerste plaatsing 5 oktober 2014 en bijgewerkt op 24 augustus 2022, © Flora van Nederland