Het idee voor Flora van Nederland online is ontstaan toen de biologen Maurice Martens en Herman van Wissen in 2007 van start zijn gegaan met het maken van educatieve determinatievideo’s van pollen-producerende planten, zoals Berken, Grassen en Bijvoet. Deze determinatievideo's vielen in goede aarde bij mensen met hooikoorts maar ook bij een breed publiek. Inmiddels worden de websites pollennieuws en hooikoortsradar jaarlijks door meer dan 1 miljoen gebruikers geraadpleegd.
Het begon in 2007 met de productie van determinatievideo's gebaseerd op kennis uit ons boek Pollen en hooikoorts.
Pollen en hooikoorts. "Overzicht van pollen en hun verspreiding, met uitleg wat pollen zijn, welke planten pollen produceren en hoe pollen hooikoorts veroorzaken". Auteurs: Dr. Jan Derksen, Drs. Herman van Wissen en Dr. Jan Marijnissen.
Dat bracht de oprichters ertoe ook in het veld aandacht te schenken aan andere wilde inheemse planten, zoals dat tijdens de Floracursussen van de opleiding Biologie aan de eerstejaars studenten werd gedaan. Een van de oprichters van de website Pollennieuws was immers al jarenlang docent van die Floracursus aan de Nijmeegse Universiteit en had een grote ervaring met het overbrengen van kennis aan jonge studenten.
Zo gezegd, zo gedaan. In de loop van 2008 is gestart met de website Flora van Nederland die nu zijn vijftienjarig bestaan viert. Met hetzelfde team bestaande uit de twee oprichters van Pollennieuws, de beeldvormer Ben Goossens en de ICT’er Ton Haex, is Flora van Nederland van start gegaan. Ons uitgangspunt is daarbij geweest -en dat geldt nog steeds- laten we beginnen met plantensoorten die de gewone, niet-florist al wandelend buiten in bos, berm, duin en heide kan tegenkomen. Dus zijn we gestart met soorten als Paardenbloem, Fluitenkruid, Dagkoekoeksbloem, Meidoorn, enz.. Wilde planten die veel voorkomen in onze directe, dagelijkse omgeving; waar je niet veel beginnerskennis voor nodig hebt, vaak ken je die planten al door wandelingen met opa en oma, of van de bermen langs de weg, waarlangs je vader of moeder je naar school bracht op de fiets en waar je later zelf langs fietste.
Door de voor Pollennieuws in 2007 gemaakte plantenpaspoorten aan te vullen met enige tientallen plantenpaspoorten van bloeiende struiken en kruiden konden in het eerste jaar van Flora van Nederland ruim vijftig plantensoorten via de website bestudeerd worden met de ingesproken videodeterminatie als unicum: De eerste website met videodeterminaties in het Nederlandse taalgebied was een feit; zelfs een wereldprimeur, want een vergelijkbare opzet is er niet, ook niet in andere talen.
De primeur sloeg aan en naarmate het aantal plantenpaspoorten, waarbij in de video de plant in zijn omgeving wordt getoond, uitbreidde kwam als vanzelf ook het idee om die omgeving nader vast te leggen in een determinatievideo. Het idee om ook plantengemeenschappen in een video vast te leggen was geboren en dat werd aanleiding om met een wat grotere groep botanisten om de tafel te gaan en een verdere uitwerking vorm te geven. Zo ontstond spontaan een denktank met leden als Kees Blom, Hans de Kroon, Joop Schaminée, Stephan Hennekens, Boudewijn Odé, Eddy Weeda en het viertal dat aan de basis heeft gestaan. Deze brainstormgroep is een aantal maal bij elkaar geweest en heeft de opzet van de website en de achterliggende database vormgegeven. Deze database is met input van onze ICT’er Ton Haex samen met deskundigen gebouwd en is nog steeds het kloppend hart van de website Flora van Nederland. Een aantal van de 'founding fathers' is op de onderstaande foto in beeld gebracht. Ook moet een bijdrage door de afdeling Experimentele Plantenoecologie (nu Radboud Ribes) vermeld worden, die de eerste jaren voor een stevige basis gezorgd heeft.
'founding fathers'
Naderhand is ons team verder versterkt met Gerard Bögemann, ook een der docenten van de eerder genoemde Floracursus voor eerste jaars biologen van de Nijmeegse Radboud Universiteit.
Intussen zijn op basis van de inhoud van de database van Flora van Nederland nog twee andere websites in het leven geroepen, namelijk de website Florakompas en de website Floradetermineren. Het geheel is nu ondergebracht binnen de Stichting Planten Dichterbij, die daarmee zorgt voor een rechtspersoon. De stichters van de website hebben in de loop van de opbouw van de websites zelf stevig geïnvesteerd in het maken van plantenpaspoorten en de jaarlijkse financiele bijdragen van onze sponsoren hebben ervoor gezorgd dat de jaarlijkse onkosten om de website te onderhouden en vooral in de lucht te houden gefinancierd konden worden. Deze vaste bijdragen zijn onontbeerlijk gebleken en maken ons dankbaar. Wij streven naar een evenwicht tussen de belangen van onze organisatie en de opbrengst voor onze samenleving waarbij onze gebruikers van de websites en wilde planten kernwaarden zijn. Wij willen bereiken dat 10 procent van onze gebruikers, door zo nu en dan te doneren, het mogelijk maakt dat Flora van Nederland voor iedereen gratis beschikbaar blijft.
Aangepast op 14 september 2023