De akkerflora van Nederland is de laatste decennia erg achteruitgegaan. Nu blijkt elke akker uniek o.a. qua soort, ligging, gewassen en bewerking. Voor succesvol herstel en beheer moet je je percelen dus goed kennen en veel keuzes maken. Het boek bundelt tien jaar nieuwe en oude inzichten over bloemrijke akkers. Nooit eerder verscheen een dergelijk standaardwerk op het raakvlak tussen landbouw en natuurbeheer.
Wuivend graan, kleurrijke bloemen, zingende veldleeuweriken en roepende patrijzen. Akkers zijn schatkamers van biodiversiteit én beeldbepalend in het Nederlandse landschap. Maar al decennia lang gaat de biologische kwaliteit van akkers achteruit. De bloemenrijke akkers uit het verleden hebben in het huidige landschap plaats gemaakt voor soortenarme vegetaties.
Afgelopen 10 jaar hebben de auteurs veel onderzoek gedaan naar het herstel van wilde planten en dieren in akkers. In dit akkerboek bundelen zij hun kennis en vertellen natuurbeheerders én boeren wat er nodig is voor het herstel: het herkennen van kansrijke situaties, herintroductie van akkerkruiden, oplossen van ongewenste ontwikkelingen en hoe akkercomplexen ook geschikt te maken voor de fauna.
Het boek is rijk geïllustreerd en alle 94 bedreigde akkerplanten worden beschreven: status, type akker, ervaringen met beheer én zij worden afgebeeld: van kiemplant tot zaad. Van harte aanbevolen voor boeren, natuurbeheerders, floristen en verder iedereen die zich met natuurinclusieve landbouw bezighoudt!
Peter Verbeek is mede-eigenaar van Natuurbalans te Nijmegen. Udo Prins werkt als onderzoeker ‘Duurzame Teelt’ bij het Louis Bolk Instituut. Robert Ketelaar is landschapsecoloog bij Natuurmonumenten. Karl Eichhorn is zelfstandig onderzoeker en adviseur ecologie in Wageningen. Emiel Brouwer is senior-onderzoeker natuurherstel en bodem bij B-Ware.
Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij
Geplaatst op 8 juli 2021 en bijgewerkt op 4 september 2022