Reis mee door onze plantenfamilies. Biezenknoppen (SL0679) uit de Russenfamilie groeit bij voorkeur op wat zure en nattere standplaatsen. De plant groeit in dichte pollen en de wortelstandige, op schedes lijkende bladeren zijn lichtbruin. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Blaassilene (SL1206) uit de Anjerfamilie valt op door de dikke buikvormige kelk rondom het vruchtbeginsel en de doosvrucht. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. De kelkbladen van Donkersporig bosviooltje (SL1386) uit de Viooltjesfamilie zijn spits en hebben een naar achteren wijzend klein aanhangsel van hoogstens één mm.
Reis mee door onze flora. Moeraskruiskruid (SL1189) uit de Composietenfamilie. Moeraskruiskruid is een rivier- en beekbegeleidende soort. Je vindt haar ook langs waterplassen in rietlanden en zeggemoerassen.
Reis mee door onze flora. Waterdrieblad (SL0821) uit de Watergentiaanfamilie. Opvallende verschijningen zijn de witte bloeiwijzen in de oeverzone van veenplassen in Zuid-Holland en zuidwest Friesland.
Reis mee door onze flora. Een opvallende, meerjarige en meestal onbehaarde zomerbloeier, die zijn naam eer aandoet is Bont kroonkruid (SL0357) uit de Vlinderbloemenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Grote bevernel (SL0940) uit de Schermbloemenfamilie. Van oudsher staan Bevernellen bekend als geneeskrachtig. Ze waren in gebruik tegen aandoeningen van de keel. Bijvoorbeeld in anijsmelk.
Reis mee door onze flora. Een Ooievaarsbek die vanwege zijn mooie kleur bloemen vaak in tuinen is aan te treffen is de Bloedooievaarsbek (SL5072) uit de Ooievaarsbekfamilie. Het is een meerjarige soort.
Reis mee door onze flora. Wouw SL1063 uit de Resedafamilie is lange tijd gebruikt als leverancier van gele verfstof, die gebruikt werd om stoffen als linnen te kleuren. Daartoe werd de Wouw gekweekt. Mogelijk hangt met deze traditie de plaatsnaam Wouwse Plantage samen.
Een reis door onze plantenfamilies. Wijfjesvaren (SL0119) is een vrij grote tot 1,20 m hoge rozetvormige varen uit de Wijfjesvarenfamilie. Soms worden exemplaren van 1,5 m gevonden.
De verspreiding van Canadapopulier is vooral mensenwerk. Bijna altijd gaat het om geplande aanplant hetzij in houtplatages, die soms het karakter kunnen krijgen van een loofbos, maar meestal als de bomen kaprijp zijn worden omgehakt en in de hout industrie verwerkt. Hetzij als begeleider van wegen en kanalen, waarmee ze als het ware singels in het landschap vormen.