De natuur loopt anderhalve maand voor op schema. Dit berichtte de landelijke media gisteren, en inderdaad, als je tussen de regendruppels door goed om je heen kijkt, zie al overal al de eerste voortekenen van de lente.
De Winterakonieten (Eranthis hyemalis) en de Gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) staan al een tijdje te bloeien en ze krijgen nu bijval van de Krokussen (Crocus), Sterhyacinthen (Scilla) en Narcissen. Maar nog opvallender zijn de Sleedoorn (Prunus spinosa) en de Wilgen (Salix, spec. foto: Salix caprea) die al beginnen te bloeien. Hoewel we de bloemen van deze planten pas in maart verwachten, zijn ze nu al veel te zien.
Opvallend zijn de verschillen tussen plekken. In de buurt van steden staat de Sleedoorn vaak al volop te bloeien en is de struik al van verre te zien. Echter buiten de stad, zijn het vaak pas enkele bloemetjes die open staan. Die paar graden temperatuurverschil tussen de steden en het platteland maken hierbij wellicht het verschil. Nu is het wachten op een zonnige dag voordat we ook de bestuivers weer horen zoemen. En dan gaat het pas echt hard.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 8 februari 2018, © Flora van Nederland