Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
Planten groeien overal. Op allerlei typen bodems, tussen straatstenen, op andere planten en in het water. Toch is de zeebodem een plek waar planten het moeilijk hebben.
De herfst is de tijd van bessen en andere vruchten, die – als de bladeren gaan vallen – allerlei bomen en struiken kleur geven. Rood komt het meest voor en is ook het opvallendst, en dat is natuurlijk juist de bedoeling.
De maand oktober is van oudsher bekend om zijn bierfeesten, met name de Münchener bierfeesten hebben inmiddels een wereldfaam en trekken duizenden bierliefhebbers.
We zien duidelijke verschillen tussen bomen die bruin worden, geel worden of rood worden. En dat is niet toevallig. Er is zelfs een duidelijke verdeling.
Onder de naam Hooimaand is Juli sinds jaar en dag gekend. Het is de warmste maand van het hele jaar met een gemiddelde maximum temperatuur van 22,2 C over een hele lange periode gemeten. Dat is ruim 2 graden meer dan de voorgaande maand juni, die Zomermaand heet.
Hoewel de lente al overal een voorproefje laat zien, is dit voor veel planten niet zonder risico. De jonge scheuten van het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis, foto) en de bloemknoppen van de Sleedoorn (Prunus spinosa) bevatten veel water en worden tijdens het groeien volgepompt met meer water.
Planten zijn misschien wel de reislustigste wezens op de planeet. Waar dieren vaak op de plek blijven waar ze het goed hebben, zorgen planten er voor dat hun zaden zo ver mogelijk bij hen vandaan geraken.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.
In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.
Nadat 2017 werd afgesloten met de warmste, en waarschijnlijk groenste december ooit gemeten, begint het jaar 2018 met een flinke tweedeling. In het noorden liggen de temperaturen al dagen onder nul en kan er nu, in plaats van tussen de bevroren oevers, nu tussen de bevroren wegbermen geschaatst worden.