Langs de oevers van riviertjes, beken, sloten en stilstaande waterkanten is het vaak mooie soorten spotten. Vaak zijn er bijzondere soorten te vinden zoals Zwanenbloem (Butomus umbellatus), maar toch zijn ook de algemene soorten een kijkje van dichtbij waard.
Een van de meest bijzondere plekken waar bloeiende planten groeien is misschien wel net buiten de kust. Het zoute zeewater is een ongelooflijk moeilijke plek voor planten om te groeien.
In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.
Maart is de eerste maand van de meteorologische lente. De gemiddelde temperatuur is, gemeten over een lange periode, ongeveer 5,8 graden Celsius. Je ziet dan ook dat de plantenwereld duidelijk actief aan het worden is. Niet alleen de bolgewassen in tuin of park priemen boven de aarde uit, maar je ziet ook allerlei bloemen tevoorschijn komen.
Er moet heel wat gebeuren in veel steden op het terrein van vergroening van straten, tuinen, overhoekjes en braakliggende terreinen. Juist om het stadsklimaat in positieve zin te beïnvloeden namelijk door opwarming te verminderen, regenwater beter vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.
Deze uitgave is samengesteld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. De hoofdmoot van het boek wordt gevormd door de soorten. In het boek worden de meest algemene paddenstoelen, mossen, planten, vogels, zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën en vissen behandeld .
Dat de herfst echt op het punt van beginnen staat, wordt duidelijk onderstreept door het bloeien van de Herfststijloos (Colchicum autumnale). Veel mensen zien deze plant aan als een Krokus (Crocus spec.) en zijn dan ook verbaasd dat de paarse bloem zo laat nog opduikt. Kijk echter rondom de bloem en je zult geen bladeren vinden zoals bij de Krokus.
De hoge februaritemperatuur die nu al anderhalve week aanhoudt en waaraan de komende dagen toch een einde gaat komen, heeft ertoe geleid dat veel bomen en struiken heel snel in ontwikkeling zijn gekomen. Onder die bomen en struiken heb je nogal wat soorten die bestoven worden via de lucht, zogenaamde windbestuivers.
Kleine planten kunnen een grote naam hebben. In Nederland zijn orchideeën hier wel een mooi voorbeeld van. Het zijn niet de pompeuze planten (Phalaenopsis spec.) die in de supermarkten te koop zijn en menig vensterbank opfleuren, maar vaak onopvallende planten, die buiten de bloeiperiode (waar, bij een aantal soorten, toch prachtige bloemen te zien zijn) wegvallen tegen de groene achtergrond van de graslanden.
Al meer dan zesduizend jaar wordt Vlas (Linum usitatissimum) verbouwd. In eerste instantie ging het om de lange vezels die uit de plant gehaald konden worden. Van deze vezels werd vervolgens linnen gemaakt.
De écht donkere dagen zijn aangebroken. Nu zelfs Sinterklaas ons land heeft verlaten, lijkt het tijd voor winter. Het is echter vrij warm voor de tijd van het jaar en als je goed om je heen kijkt zie je nog steeds veel planten in bloei staan.
De maand Mei kent als synoniem de naam Bloeimaand. En dat is ook heel terecht. Want met een langjarige gemiddelde temperatiuur van 17,3 C zie je in deze maand zeer veel planten in onze natuur in bloei komen. In alles komt de natuur weer tot volle wasdom en het zijn niet alleen de vogels die in deze maand zorgen voor nakomelingen, maar de plantenwereld doet dat even zo goed.