Met deze complete flora breng je alle Nederlandse wilde plantensoorten op naam. De gehanteerde determinatiemethode heeft zich reeds jarenlang bewezen en brengt de gebruiker op een praktische en snelle manier tot de juiste soort. De sleutels zijn compact en geven een goed overzicht van de gebruikte kenmerken.
Onze partner van Hall Larenstein nodigt u van harte uit voor het symposium ‘Samen voor Natuur’ met als thema ‘Biodiversiteitsmonitoring door wetenschappers, scholen en burgers’ op vrijdag 29 november 2019 van 12.30 tot 17.15 uur.
Nu er geen blad aan de bomen zit, is het toch een mooi moment om de bomen eens te bekijken. De structuur die een een boom een boom maakt is nu onverhuld en in volle glorie te bewonderen.
Vanaf een afstandje lijkt het allemaal op elkaar, die gele bloemen die net boven het water uitsteken. Is het Gewone Dotterbloem (Caltha palustris)? Is het Gele plomp (Nuphar lutea)? Of is het toch iets anders?
Een van de meest bijzondere plekken waar bloeiende planten groeien is misschien wel net buiten de kust. Het zoute zeewater is een ongelooflijk moeilijke plek voor planten om te groeien.
Op een gegeven moment begin je een gebied te leren kennen. Je weet waar de soorten staan en vaak is het niet moeilijk om dezelfde soort in het volgende jaar weer te vinden. Maar stiekem verandert er een heleboel, zelfs op een plek waar je geregeld komt.
Overal in bossen op onze pleistocene zandgronden kunnen we waarnemen dat Adelaarsvaren (Pteridium aquilinum) zijn jaarcyclus aan het afronden is. Deze soort is in ons land een indicator voor bossen met al een hoge leeftijd, zoals dichte beukenbossen.
Veelal staat er in plantengidsen netjes beschreven wanneer een plant bloeit. Dit is meestal een korte reeks aan maanden en vaak vallen deze maanden in het voorjaar: april, mei, juni.
Het is nu natuurlijk het seizoen van de oogst. Naast appels en kastanjes zijn er ook minder voor de hand liggende vruchten te plukken. Bijvoorbeeld de bessen van de Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). De rood-oranje trossen zijn nu overal in de drogere bossen en struwelen te vinden.
Planten hebben niet de mogelijkheid om even op en neer naar de supermarkt te rennen als ze honger hebben. Ze moeten het doen met wat de omgeving hen aan voedingsstoffen te bieden heeft.
De verscheidenheid aan inheemse planten in Nederland is groot, maar wist je dat een deel van deze planten eigenlijk niet inheems is? Het gaat hier om de zogenaamde archeofyten. Planten die lang geleden, voor 1492, door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen worden archeofyten genoemd.