In Nederland, het land van de tulpen en de windmolens, hebben we een nieuwe traditie geïntroduceerd die niet alleen de pracht van ons landschap verbetert, maar ook een cruciale rol speelt in het behoud van de natuur. Maai Mei Niet is terug voor 2024, en het enthousiasme is al voelbaar met meer dan 2700 vierkante meter gazon die zich hebben aangemeld voor deze groene revolutie.

Maai Mei Niet is geen gewone campagne. Het is een oproep aan iedereen, van particulieren tot gemeenten en provincies, om hun gazons gedurende de maand mei onaangeroerd te laten. Maar waarom mei? Omdat mei de maand is waarin de natuur ontwaakt na de lange wintermaanden en waarin bijen, vlinders en andere insecten op zoek gaan naar voedsel. En wat blijkt? Gazons vol met bloemen zijn de ideale voedselbron voor deze bestuivers.

Het concept is eenvoudig maar krachtig: bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Door een deel van je gazon in bloei te laten komen, geef je deze waardevolle insecten de voeding die ze nodig hebben om te gedijen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen tuin vol kleurrijke bloemen en zoemende bijen?

"No Mow May begon in het Verenigd Koninkrijk. Daar leerden ze al snel dat je op deze eenvoudige manier tot wel 10x meer bijen kunt aantrekken!" En nu is Nederland aan de beurt om in de voetsporen van deze succesvolle campagne te treden. Met 2700 vierkante meter aan aangemelde gazons in slechts één week, tonen Nederlanders hun bereidheid om bij te dragen aan het herstel van de biodiversiteit.

Het belang van Maai Mei Niet kan niet genoeg worden benadrukt. In Nederland alleen al staan alle gazons gelijk aan 11.000 voetbalvelden. Stel je eens voor wat voor een impact het zou hebben als we al deze gazons niet zouden maaien gedurende de maand mei. We zouden samen een gigantisch bijenbuffet creëren, waarbij elke bloem een uitnodiging is voor deze belangrijke bestuivers.

Dus laten we de grasmaaiers deze maand aan de kant laten staan en ons gazon omtoveren tot een bijenparadijs. Laten we samen Nederland in bloei zetten en een positieve verandering teweegbrengen voor onze prachtige natuur. Doe mee met Maai Mei Niet en help mee om een wereld te creëren waarin bijen, vlinders en andere insecten kunnen gedijen.

Ga voor meer informatie naar Maai mei niet 2024

Met Maai Mei Niet willen we helpen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken. Maai Mei Niet wordt georganiseerd door onder andere de Bijenstichting, Stichting Steenbreek en Fora van Nederland. Samen zetten we heel Nederland in bloei! 

Bijennieuws 10 april 2024. Aangepast op 1 mei 2024