Overal om je heen zie je paddenstoelen. In allerlei kleuren, vormen en maten. Sommige eetbaar andere weer niet.De meest bekende functie van een paddenstoel, of eigenlijk de schimmel - de paddenstoel is het voortplantingsorgaan van een schimmel - is het opruimen van dood materiaal. 

Echter zijn veel schimmels ook essentieel voor het in stand houden van het leven van veel plantensoorten. Verschillende schimmels gaan namelijk een symbiose aan met plantenwortels. Sommige voedingstoffen zijn voor planten moeilijk uit de bodem te halen. In ruil voor suikers of organisch materiaal waar de schimmel op kan groeien, kan de schimmel er voor zorgen dat voedingstoffen los komen uit de grond, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgenomen door de haarwortels van planten.

Deze schimmels worden mycorrhiza genoemd. De bekende Vliegenzwam (Amanita muscaria), is een ectomycorrhiza en groeit ondergronds óp de wortelharen van loofbomen zoals Ruwe berk (Betula pendula) en Beuk (Fagus sylvatica). Maar ook op de bodem van naaldbossen is de licht giftige paddenstoel te vinden. Een teken van een innige ondergrondse samenwerking.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 4 november 2016, © Flora van Nederland