Langzaam beginnen de eerste bladeren aan de bomen te verkleuren. Dat gebeurt hier in Nederland, maar ook op andere gematigde plekken op het noordelijk halfrond. Hoewel wij gewend zijn aan de verschillende stadia van groenheid door het jaar heen, blijkt dit fenomeen zich niet altijd te hebben voorgedaan. 

Altijd groene planten zijn vaak langzame groeiers, die zijn aangepast aan een stabiel klimaat. Ofwel koud, ofwel warm. Het gematigde klimaat dat wij kennen is heel afwisselend, met zowel warme als koude perioden. In dit klimaat zijn soorten die hun levenscyclus aanpassen aan de seizoenen in het voordeel. Seizoenen zijn er op aarde altijd al geweest. Echter waren er miljoenen jaren geleden voornamelijk soorten die het hele jaar door konden bloeien en het hele jaar door groen waren. 

Toen 65 miljoen jaar geleden een meteoriet insloeg in Mexico en het einde inluidde van vele soorten, waaronder de dinosauriërs, veranderde het klimaat op aarde voor vele jaren. Het wisselende klimaat deed veel altijd groene plantensoorten verdwijnen, maar er bleven relatief veel soorten over die waren aangepast aan een wisselend klimaat. Dit waren de voorouders van ons bekende soorten als Amerikaanse eik (Quercus rubra) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). Zo kunnen wij 65 miljoen jaar na dato binnenkort genieten van de vele herfstkleuren in onze loofbossen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 20 september 2016, © Flora van Nederland