Kerstmis valt in het winterseizoen. Een periode dat onze inheemse wilde planten normaalgesproken in rust verkeren. Toch zie je ook dit jaar weer dat er nog een aantal planten in bloei staat. Dat heeft alles te maken met het zachte weer met temperaturen die soms zelfs uit twee cijfers bestaan. Daardoor blijft de fysiologische activiteit van de planten op peil. Weliswaar een stuk lager dan in het voorjaar en de zomer, maar toch wel duidelijk.
Bloeiend tref je zo nog steeds het Madeliefje aan in grasvelden, soms ook nog een enkele Paardenbloem en een Paarse dovenetel en ook Klein kruidkruid, Bezemkruidkruid, Akkermelkdistel en Herderstasje kun je bloeiend vinden. Een bijzondere soort die je vooral aantreft in parken bij buitenplaatsen en landgoederen is de Winterakoniet.
Een aantal plantensoorten gaat normaal aan het eind van de winter bloeien. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Hazelaar, een plantensoort die voor imkers belangrijk is als eerste bloeiende soort die pollen levert aan vroeg vliegende honingbijen. Het komt dan ook wel voor dat terwijl er nog sneeuw ligt de Hazelaar al bloeit.
Dit jaar reageert de Hazelaar echter op het feit dat de temperatuur maar niet omlaag wil, waardoor de fysiologie van de Hazelaar doorgaat en deze struiken nu al in bloei komen. Omdat de Hazelaar, naast het kleine beetje dat door bijen wordt verzameld, vooral veel pollen of stuifmeel afgeeft aan de lucht én omdat het pollen matig allergeen is kunnen mensen die gevoelig zijn voor dit allergene pollen goed merken dat een aantal struiken al bloeit: ze ervaren hooikoortsachtige klachten. Trouwens dat kun je ook ervaren van vroegbloeiende uitheemse Elzen en Boomhazelaars, plantensoorten die vaak zijn aangeplant in de stedelijke omgeving, omdat ze -oorspronkelijk afkomstig uit koudere streken, zoals de Kaukasus- vanwege hun aanpassing aan dat koudere klimaat hier te lande goed kunnen gedijen. Tot verdriet van hooikoortspatiënten, die alleen maar last ondervinden van deze exoten.
Het lijkt er steeds vaker op dat Kerst voor een aantal mensen een snotterig feest is geworden, met dank aan de geleidelijk hoger wordende temperaturen waar we de laatste jaren op getrakteerd worden in plaats van op een stevige winter.

Tekst Maurice Martens, 24 december 2019, bijgewerkt 24 december 2022 © Flora van Nederland