De maand April staat sinds mensenheugenis bekend als de Grasmaand en kent een langjarige gemiddelde temperatuur van 13,5 C. Inderdaad zie je in deze maand niet alleen het gras in de graslanden groter worden maar je ziet ook de eerste bloeiwijzen van bloeiende grassen zoals de aarpluim van het naar karamel ruikende Gewoon reukgras boven de grasmat uitsteken.

Ga naar de beginnende bloeiers in april

Naast de eerste bloeiende grassen zie je steeds meer bloeiende kruiden. Het is een lust voor het oog om jonge kinderen het Madeliefje te zien ontdekken en bij mooi weer zie je kinderen elkaar leren om van deze fraaie bloemen kransen te vlechten die ze om hun hoofd kunnen doen.

Deze maand is ook de maand waarin nogal wat windbestuivende plantensoorten van zich doen spreken. In het begin van april bloeien de Berken en wat later zie je de aren van de Grote vossenstaart boven bermen en graslanden uitpriemen. Beide groepen van pollen of stuifmeel verspreiders in de lucht zijn voor onze medeburgers die gevoelig zijn voor het pollen minder plezierig. Ze kunnen behoorlijk last hebben van hooikoortsachtige klachten als gevolg van pollen. Veel meer informatie hierover kan gevonden worden op Pollennieuws en Hooikoortsradar.

Bekijk de beginnende bloeiers van april

Aangepast op 20 april 2024