Reis mee door onze flora. Stekelbrem (SL0558) uit de Vlinderbloemenfamilie heeft soms nog een tweede bloeiperiode in de herfst, maar dat wil niet zeggen dat dan alle planten opnieuw bloeien. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Op zandige bodems bijvoorbeeld van graanakkers, maar ook in bermen, kun je Eenjarige hardbloem (SL1163) uit de Anjerfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Grote klit (SL0083) uit de Composietenfamilie. Klitten zijn als geslacht heel gemakkelijk te herkennen doordat de hoofdjes aan de haren van de vacht van dieren blijven hangen.
Reis mee door onze flora. Beemdkroon uit de Kamperfoeliefamilie De hoofdjes van Beemdkroon uit de Kamperfoeliefamilie vallen op door hun lichtblauwe tot lila kleur.
Reis mee door onze flora. De zomerse aanblik van onze ruigtes, zoals spoorwegemplacementen, verlaten industrieterreinen, maar ook stedelijke ruigten wordt in hoge mate mede bepaald door Goudgele honingklaver (SL0810) uit de Vlinderbloemenfamilie.
Een anemoon die veel minder voorkomt dan de witte Bosanemoon is de Gele anemoon, Anemone ranunculoides L. uit de Ranonkelfamilie. Ze komt voor in loofbossen en hakhout op vochtige en kalkhoudende bodems, zoals we die in Zuid-Limburg vinden, maar we kunnen de soort ook als stinzenplant aantreffen in de bosrijke omgeving van buitenplaatsen, waar de soort dan vaak oorspronkelijk is aangeplant.
Reis mee door onze flora. In akkergemeenschappen en ook wel als pioniersoort vind je de eenjarige Gewone spurrie (SL1234) uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. In snelstromend, helder en enigszins voedselrijk water kun je in de zomer de witte bloemen boven water zien uitsteken van Vlottende waterranonkel (SL1049) uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
De stengel van Gevlekte scheerling staat rechtop, is wat berijpt en kaal. Onderaan is deze bezet met bruinrode vlekken. Naar deze vlekken is de plant genoemd. Het meest bekend, al uit de Griekse oudheid, is de Gevlekte scheerling als de plant waarvan het sap gebruikt is om de gifbeker voor de filosoof Socrates te bereiden.
Reis mee door onze flora. Blaartrekkende boterbloem (SL1058) uit de Ranonkelfamilie zijn te vinden aan oevers van sloten of op met water verzadigde droogvallende gronden bijvoorbeeld zoals opgespoten zandvlakten en op baggerstortplaatsen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.