Na de bloei en tijdens de vruchtzetting buigt de stengel waar de bloeiwijze op staat door middel van een ingebouwd scharnier terug naar het wateroppervlak. Dit mechanisme is in de stengel ingebouwd, maar komt dus pas later tot uiting. Als je dit trucje van Snoekkruid of Moerashyacint kent, kun je zelfs aan de iets lichtere kleur de de plek van dit scharnier al zien op de stengel.
De uit Amerika afkomstige vijver- en tuinplant Moerashyacint of Snoekkruid, Pontederia cordata L., is de enige vertegenwoordiger van de Pontederiafamilie in Nederland. De water- en moerasplant is geliefd bij vijver- en tuinliefhebbers en valt in de zomer tijdens de bloei op door de hemelsblauwe bloemen die in een aar van 8 tot 10 cm zijn gerangschikt bovenaan de stengel.
De bloemen hebben zes bloemdekbladen die kroonbladachtig zijn vanwege hun mooie blauwe kleur. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch en hebben op de bovenste lip een opvallende dubbele gele vlek op de middelste bloemslip. Het onderste deel van de bloem naar de bloembodem toe is buisvormig. De 6 meeldraden zijn met de bloemdekbladen vergroeid. Het bovenstandig vruchtbeginsel heeft maar één vruchtbaar hokje, waaruit zich na bevruchting een nootje ontwikkelt. De ene stijl draagt drie stempels.
Bekijk de determinatie video van Snoekkruid of Moerashyacint