Reis mee door onze flora. Akkerkers (SL1078) uit de Kruisbloemenfamilie is een tamelijk laag blijvende geelbloeiende soort uit de Kruisbloemenfamilie die tot 45 cm hoog kan worden.
Reis mee door onze flora. In de lente en voorzomer kun je boven sloten met zoet water dat niet al te snel stroomt de rechtopstaande bloeiwijzen aantreffen van Waterviolier uit de Sleutelbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. Een tamelijk groot en grof gras is Kropaar (SL0390) uit de Grassenfamilie, die tijdens de bloei heel goed te herkennen is aan de grote bloeiwijze waarin kluwenvormig samengetrokken aartjes met veel bloemetjes staan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Blauwe knoop uit de Kamperfoeliefamilie. Aangezien de Blauwe knoop tot in de nazomer en vroege herfst bloeit is deze plant van groot belang voor bijen.
Reis mee door onze flora. Op behoorlijk sterk betreden of bereden plekken in akkers en de ingang van weilanden kun je in het voorjaar Muizenstaart uit de Ranonkelfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
De altijd groen blijvende Struikhei, Callúna vulgáris (L.) Hull, hoort tot de Heifamilie (of Ericaceae) en kleurt in de zomermaanden van eind juli tot begin september onze heidevelden paars. Een fantastische ervaring.
Reis mee door onze flora. Zegekruid (SL0863) uit de Nachtschadefamilie is vooral bekend als tuinplant maar verwildert uit tuinen en kan dan in de wilde flora inburgeren.
Reis mee door onze flora. Het zeldzame Gipskruid (SL0594) uit de Anjerfamilie, Gypsophila muralis, is een klein blijvende plant met sterk vertakte stengels. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Aan de in een kluwen bijeenstaande bloemen boven aan de stengel is de Kluwenhoornbloem uit de Anjerfamilie, tijdens de bloei goed te herkennen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Op kalkarme, zure en schrale droge graslanden, die alleen geschikt zijn voor beweiding met schapen staat de klein blijvende Schapenzuring (SL1094) uit de Duizendknoopfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Voederwikke uit de Vlinderbloemenfamilie is een eenjarige klimplant die tot een meter hoog kan worden. Het is een echt cultuurgewas en als voedergewas in gebruik. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.