Reis mee door onze flora. Een gras dat door de vorm van de typische bloeiwijze opvalt is de Europese hanenpoot uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Smalle waterpest (SL0442) uit de Waterkaardefamilie is gemakkelijk te herkennen aan de kransen van bladeren aan de stengels. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. Echte guldenroede uit de Composietenfamilie. Echte guldenroede is gekarakteriseerd als een kwetsbare rode lijst soort. Dat komt mede doordat de plantengemeenschap waarin zij een karakteristieke kensoort vormt in oppervlakte achteruit gaat.
Reis mee door onze flora. In onze zoete en brakke stilstaande wateren, maar ook in stromende open wateren, vinden we het meerjarige Aarvederkruid (SL0851) uit de Vederkruidfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Moerasrolklaver uit de Vlinderbloemenfamilie is een plant van waterkanten en drassige hooilanden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Brem uit de Vlinderbloemenfamilie staat op voedselarme zanderige bodems, in heidevelden op taluds langs wegen en voedselarme hellingen, waar de plant door zijn wortelknolletjes als bodembemester dienst doet.
Boerenwormkruid is nog volop in bloei te zien. Het is een pioniersoort die groeit op voedselrijke omgewerkte grond, op rivierduinen, langs bermen, spoorwegen en op dijken.
Reis mee door onze flora. Duits viltkruid (SL0523) uit de Composietenfamilie. Op open en zonnige plekken kun je kandelaarvormige planten tegenkomen die wit van de enorme beharing zijn.
Reis mee door onze flora. De ronde besvormige oranje tot vuurrode vruchten van Wilde lijsterbes uit de Rozenfamilie kunnen voor de mens giftig zijn. Voor spreeuwen en lijsters, die de bessen maar al te graag eten als er minder ander voedsel te vinden is geldt dit niet.
De bloemen produceren veel nectar en trekken daardoor tot laat in het najaar insecten aan als bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. De rijpende blauwzwarte steenvruchten of bessen worden veel gegeten door allerlei vogels. Zo wordt het zaad van de soort verspreid. In de winter blijft het blad van Klimop groen en aan de heester zitten.
Reis mee door onze flora. Schaduwkruiskruid (SL1187) uit de Composietenfamilie. Een tamelijk hoog opgaand Kruiskruid dat je vooral aantreft op kapvlakten, beschaduwde bosranden en struweelranden.
Reis mee door onze flora. Hondsdraf uit de lipbloemenfamilie Hoewel klein, vallen de blauwpaarse bloemen van Hondsdraf toch wel snel op. De soort hoort tot de veertig meest voorkomende plantensoorten in onze vegetaties.